- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Smak, το πεϊνιρλί που πάντα ονειρευόσουν
Εδώ που πίτσες και πεϊνιρλί φτιάχνονται μπροστά σου για να σε αναστατώσουν
Όταν ακούς τη λέξη «πεϊνιρλί», ποια είναι η πρώτη εικόνα που σου έρχεται στο μυαλό; Χερουβείμ να κατεβαίνουν από τον ουρανό; Λιωμένο, καυτό τυρί να τρέχει ολούθε; Εσύ σε κατάσταση παροξυσμού; Όλα σωστά. Ακόμα κι αν μέχρι τώρα δεν έχεις φάει (υποθέτουμε) το πιο ωραίο πεϊνιρλί της ζωής σου. Κι όντως, αν ακόμα δεν έχεις ανακαλύψει το Smak στη Ρόμβης, συγγνώμη, αλλά δεν το έχεις φάει.
Το Smak που στα σουηδικά σημαίνει «γεύση» και στη γλώσσα των κόμιξ «φιλί» (άσχετο) άνοιξε από τέσσερα νέα παιδιά της Δράμας και μέχρι να γίνει αυτό η Αθήνα ποτέ της δεν είχε ματαδεί πιο ωραίο πεϊνιρλί. Αφράτο, μαλακό, αλλά και τραγανό ταυτόχρονα, δεν περιέχει ούτε λάδι, ούτε βούτυρο και όμως καταφέρνει να μένει απίθανα νόστιμο. Η συνταγή ανήκει στον Μηνά, που από τότε που θυμάται τον εαυτό του έχει τρέλα με τις ζύμες. Η Μαρία, ο Άκης και η Σάντυ την πίστεψαν αυτή την τρέλα κι έπειτα από πολλούς πειραματισμούς και ταξίδια στην Ιταλία γεννήθηκε το Smak. Εδώ, η φιλοσοφία βασίζεται κυρίως στις ναπολιτάνικες συνταγές, όπου το ζυμάρι ωριμάζει από μία έως έξι μέρες και έπειτα ψήνεται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία. Κι αυτό, θα το δεις να συμβαίνει μπροστά σου αλά live cooking.
Αφού διαλέξεις τη συνταγή που προτιμάς, τα παιδιά θα πλάσουν τη χειροποίητη ζύμη, θα προσθέσουν τα υλικά και θα ψήσουν στον φούρνο πέτρας για 2 λεπτά και 400°C. Η όλη διαδικασία παίρνει περίπου 3 με 4 λεπτά και εξασφαλίζει ότι σε λίγο θα κρατάς στα χέρια σου το πιο φρέσκο, το πιο αχνιστό, το πιο λαχταριστό πεϊνιρλί του κόσμου. Όχι, δεν υπερβάλλω.
Εκτός από το τέλειο πεϊνιρλί όμως θα βρεις επίσης πίτσα και αλμυρά ή γλυκά καλτσόνε. «Ουσιαστικά», λέει ο Μηνάς, «έχουμε μια ζύμη και εσύ διαλέγεις πώς θα την απολαύσεις». Άκρως απολαυστικό αποδείχτηκε το πεϊνιρλί με μοσχαρίσιο κιμά (€3,60), μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι και τσαλαφούτι, αλλά και το μεσογειακό (€3,40) με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, ντομάτα, ελιές και τσαλαφούτι. Θραύση κάνει επίσης το tartufo (€4,20) με μανιτάρια πόρτο μπέλο, λευκή κρέμα τρούφας και φύλλα σπανάκι, όπως επίσης και το πεϊνιρλί σουτζούκι (€3,40) με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι και σουτζούκι Δράμας (πικάντικο ή όχι).
Σε πίτσα (€3,50) και καλτσόνε (€2,40) θα βρεις μία εκδοχή με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, ντομάτα san marzano και peperone, μία με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, ντομάτα san marzano, gorgonzola (αχχ!), κρεμμύδι και ελιά και μία με μοτσαρέλα, κεφαλοτύρι, ντομάτα san marzano και καπνιστή μπριζόλα. Έξτρα πόντους για τα γλυκά καλτσόνε με κρέμα πατισερί, σοκολάτα ή μαρμελάδα (€2,20).
Αλλά το αγαπημένο μου, αυτό που προσωπικά θεωρώ ένα μικρό αριστούργημα και για το οποίο θέλω να ευχαριστήσω τη Μαρία, τον Άκη, τη Σάντυ, τον Μηνά και την τρέλα του που το έφεραν στον κόσμο τούτο, είναι το πεϊνιρλί με κρέμα ανθότυρου, μέλι και κομμάτια από γλυκό πορτοκάλι (€3,60). Ήρθε καυτό, πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη, κανέλα και φθινοπωρινή ραστώνη. Πήγαινε τρέχοντας.
Ρόμβης 21, 211 4097046, www.smakathens.gr, Fb: @smakathens
INFO
Αποκλειστικά και μόνο πίτσα (ατομικές και μεγάλες) και πεϊνιρλί στα καλύτερά τους, με άριστες πρώτες ύλες, ζύμη που προέρχεται από τη ναπολιτάνικη σχολή, ζυμάρι που ωριμάζει τέσσερις ημέρες και τα πάντα να ψήνονται την ώρα της παραγγελίας μπροστά σου. Σημειώστε ότι θα βρείτε ένα μενού που συνδυάζει παραδοσιακές αλλά και new age γεύσεις, αλλά και επιλογές για κρεατοφάγους, vegetarian αλλά και vegan – όλα αυτά μπορείτε να τα συνδυάσετε με εξαιρετικές μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες.
Δες αναλυτικάΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αν αναζητάτε τη γλύκα της παράδοσης με σύγχρονη ματιά, η Mr. Tony σας καλεί να εξερευνήσετε τον κόσμο της
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.