- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γαύρος μαρινάτος σε 2 παραλλαγές
Η έκφραση από τη «θάλασσα στο πιάτο» ήταν γνωστή ήδη από την προϊστορική εποχή.
Οld time classic
Τι χρειαζόμαστε 1 κιλό γαύρο ● 3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες ● αλάτι κατά προτίμηση χονδρό ● 1 μπουκάλι ξίδι ● ελαιόλαδο
Πώς το φτιάχνουμε Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το γαύρο. Στρώνουμε σε ένα τάπερ μια σειρά από τα φιλέτα του γαύρου ανοιχτά, τα πασπαλίζουμε με το σκόρδο, λίγο αλάτι και συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε το ξίδι έτσι ώστε να σκεπάσει τα ψάρια, κλείνουμε το τάπερ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν όλη νύχτα. Την επόμενη μέρα τα βγάζουμε, στραγγίζουμε το ξίδι, ρίχνουμε το λάδι και τα σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Ο γαύρος του φίλου Ηλία Β.
Τι χρειαζόμαστε 1 κιλό γαύρο ● χυμό από 1 πορτοκάλι ● χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια ● ½ κ.κ. ζάχαρη ● αλάτι κατά προτίμηση χονδρό ● ελαιόλαδο
Πώς το φτιάχνουμε Καθαρίζουμε το γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι με τα εντόσθια. Πιέζουμε ελαφρά κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και την αφαιρούμε. Πλένουμε το γαύρο και τον στραγγίζουμε καλά. Σε ένα τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινο, στρώνουμε τα φιλετάκια του γαύρου ανοιχτά, ρίχνουμε επάνω το χυμό από το πορτοκάλι και το λεμόνι, τη ζάχαρη και αλατίζουμε, βάζουμε μια δεύτερη στρώση και συνεχίζουμε εναλλάξ. Κλείνουμε το τάπερ και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα εικοσιτετράωρο. Προσοχή: στο πρώτο δωδεκάωρο αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο το τάπερ με τα φιλετάκια ώστε να μαριναριστεί καλά και η επάνω επιφάνεια, βάζουμε πάλι το γαύρο μέσα και συνεχίζουμε το μαρινάρισμα. Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο.
Μάθε ιστορία Η έκφραση από τη «θάλασσα στο πιάτο» ήταν γνωστή ήδη από την προϊστορική εποχή. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι εδώ και 100.000 χρόνια οι άνθρωποι έχουν συμπεριλάβει τα ψάρια στο καθημερινό μενού τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Κινέζοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις ψαροσυνταγές, άλλωστε η παλαιότερη συνταγή για ψάρια, μια σαλάτα με μαριναρισμένο κυπρίνο του 1300 π.Χ., είναι κινέζικη. Οι Κινέζοι μάλιστα χρησιμοποιούσαν φυσικό πάγο ήδη από το 1000 π.Χ. για να τα συντηρούν. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι λάτρευαν τους ψαρομεζέδες και έφταναν στο σημείο να πουλούν τα καλά και σπάνια ψάρια σε δημοπρασία. Τον Μεσαίωνα η Καθολική Εκκλησία, για δικούς της λόγους, ενθάρρυνε τη διατροφή με ψάρια και πολύ αργότερα, στις αρχές του 19ου αιώνα, χάρη στις νέες μεθόδους συντήρησης πλασαρίστηκαν στο μενού όλων των κατοίκων του πλανήτη.
Σκονάκι Καλό είναι να τοποθετήσετε το γαύρο ως εξής: μια στρώση οριζόντια, μια στρώση κάθετα, γιατί έτσι ξεχωρίζουν πιο εύκολα τα φιλετάκια. Ο γαύρος που περισσεύει συντηρείται στο ψυγείο μέσα σε ελαιόλαδο.
Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Στην κουζίνα δεν πετάμε τίποτα, ούτε καν τους κουραμπιέδες!
Κανένας δεν έχει πολλή όρεξη να φάει την γαλοπούλα που περίσσεψε, και ποτέ δεν περισσεύει κάτι το οποίο έχει πολλή όρεξη να φάει κανένας, άλλος ή ο ίδιος
Της οικογένειας Κουτσουκτώνη, λειτουργεί από τη δεκαετία του 1950
Ψηφίστε και αναδείξτε τους νικητές. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν στο τέλος Ιανουαρίου 2025
Τα μπραντσάδικα είναι τα νέα ρεϊβάδικα
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ξεχωρίσαμε τους καλύτερους
Το ιδανικό σημείο αναφοράς για specialty coffee κι όχι μόνο
Στην A.V. είμαστε γλυκατζήδες και αυτά είναι τα γλυκά που λατρεύουμε
Φέτος το δικό σου γιορτινό τραπέζι θα είναι και το πιο νόστιμο
Άνοιξε ελεύθερα το σπίτι σου να μπει η γιορτή!
Μισός αιώνας και οι Αθηναίοι αντιμετωπίζουν το θρυλικό μπαρ σαν εκκλησία ή ναό
To Zuckerl Werkstatt ακολουθεί τεχνικές χειροτεχνίας 150 ετών και συνταγές του 18ου αιώνα
Γλυκές ιστορίες για χριστουγεννιάτικες γεύσεις
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Μυστικά για το ψήσιμο, δοσολογίες και χρόνοι και μια υπερτέλεια συνταγή
Βόλτες για ψώνια και μετά ραντεβού με τους φίλους
Λαμπερά ρεβεγιόν, γιορτινά δείπνα και ωραία κρασιά
Κοσμοπολίτικο και φιλόξενο, με πανοραμική θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και τη φωτισμένη γιορτινή Αθήνα
Κάθε χώρος του εμβληματικού ξενοδοχείου ακτινοβολεί γιορτινή διάθεση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.