Θεματα

Γαύρος μαρινάτος σε 2 παραλλαγές

Η έκφραση από τη «θάλασσα στο πιάτο» ήταν γνωστή ήδη από την προϊστορική εποχή.

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
ΤΕΥΧΟΣ 347
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
14385-32221.jpg

Οld time classic 

Τι χρειαζόμαστε 1 κιλό γαύρο ● 3-4 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε λεπτές φέτες ● αλάτι κατά προτίμηση χονδρό ● 1 μπουκάλι ξίδι ● ελαιόλαδο

Πώς το φτιάχνουμε Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε το γαύρο. Στρώνουμε σε ένα τάπερ μια σειρά από τα φιλέτα του γαύρου ανοιχτά, τα πασπαλίζουμε με το σκόρδο, λίγο αλάτι και συνεχίζουμε εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ρίχνουμε το ξίδι έτσι ώστε να σκεπάσει τα ψάρια, κλείνουμε το τάπερ και τα αφήνουμε να μαριναριστούν όλη νύχτα. Την επόμενη μέρα τα βγάζουμε, στραγγίζουμε το ξίδι, ρίχνουμε το λάδι και τα σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.  


Ο γαύρος του φίλου Ηλία Β.

Τι χρειαζόμαστε 1 κιλό γαύρο ● χυμό από 1 πορτοκάλι ● χυμό από 2 μεγάλα λεμόνια ●  ½ κ.κ. ζάχαρη ● αλάτι κατά προτίμηση χονδρό ● ελαιόλαδο

Πώς το φτιάχνουμε Καθαρίζουμε το γαύρο, αφαιρώντας το κεφάλι με τα εντόσθια. Πιέζουμε ελαφρά κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς και την αφαιρούμε. Πλένουμε το γαύρο και τον στραγγίζουμε καλά. Σε ένα τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινο, στρώνουμε τα φιλετάκια του γαύρου ανοιχτά, ρίχνουμε επάνω το χυμό από το πορτοκάλι και  το λεμόνι, τη ζάχαρη και αλατίζουμε, βάζουμε μια δεύτερη στρώση και συνεχίζουμε εναλλάξ. Κλείνουμε το τάπερ και το αφήνουμε στο ψυγείο για ένα εικοσιτετράωρο. Προσοχή: στο πρώτο δωδεκάωρο αναποδογυρίζουμε σε ένα πιάτο το τάπερ με τα φιλετάκια ώστε να μαριναριστεί καλά και η επάνω επιφάνεια, βάζουμε πάλι το γαύρο μέσα και συνεχίζουμε το μαρινάρισμα. Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο. 

Μάθε ιστορία Η έκφραση από τη «θάλασσα στο πιάτο» ήταν γνωστή ήδη από την προϊστορική εποχή. Αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι εδώ και 100.000 χρόνια οι άνθρωποι έχουν συμπεριλάβει τα ψάρια στο καθημερινό μενού τους. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι και Κινέζοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα τις ψαροσυνταγές, άλλωστε η παλαιότερη συνταγή για ψάρια, μια σαλάτα με μαριναρισμένο κυπρίνο του 1300 π.Χ., είναι κινέζικη. Οι Κινέζοι μάλιστα χρησιμοποιούσαν φυσικό πάγο ήδη από το 1000 π.Χ. για να τα συντηρούν. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι λάτρευαν τους ψαρομεζέδες και έφταναν στο σημείο να πουλούν τα καλά και σπάνια ψάρια σε δημοπρασία. Τον Μεσαίωνα η Καθολική Εκκλησία, για δικούς της λόγους, ενθάρρυνε τη διατροφή με ψάρια και πολύ αργότερα, στις αρχές του 19ου αιώνα, χάρη στις νέες μεθόδους συντήρησης πλασαρίστηκαν στο μενού όλων των κατοίκων του πλανήτη. 

Σκονάκι Καλό είναι να τοποθετήσετε το γαύρο ως εξής: μια στρώση οριζόντια, μια στρώση κάθετα, γιατί έτσι ξεχωρίζουν πιο εύκολα τα φιλετάκια. Ο γαύρος που περισσεύει συντηρείται στο ψυγείο μέσα σε ελαιόλαδο.

Βαθμολογήστε τη συνταγή, στείλτε τα σχόλιά σας

jenniestav@yahoo.com 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 8: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τα ελληνικά προϊόντα
Δημιουργώντας με ξακουστά τοπικά υλικά από 30 γωνιές της Ελλάδας με τον Στέλιο Παρλιάρο

Υλικά και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, γεύσεις και συνταγές δημιουργούν το κατάλληλο σκηνικό ώστε κάθε τόπος να αποτελεί έναν γαστρονομικό προορισμό

Στέλιος Παρλιάρος
Ο Στέλιος Παρλιάρος μας παίρνει μαζί του σε ένα ταξίδι γεύσης σε 30 γωνιές της Ελλάδος

«Στην Ελλάδα, το φαγητό δεν είναι απλώς τροφή – είναι ιστορία, πολιτισμός, συναίσθημα.. Κάθε γεύμα φέρνει κοντά τους ανθρώπους και κάθε τραπέζι είναι μια γιορτή ζωής»

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.