Θεματα

Πού θα βρεις τρεις παγκόσμιους πρωταθλητές baristi να σου φτιάχνουν καθημερινά καφέ;

Το Underdog δεν είναι συνηθισμένη καφετέρια. Είναι ο ναός του καφέ στην Αθήνα.

56855-123975.JPG
Κατερίνα Βνάτσιου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131807-299408.jpg

Τυπικό καλοκαιρινό πρωινό Πέμπτης στο Θησείο. Τουρίστες πηγαινοέρχονται με τα καπελάκια και τα σανδαλάκια τους, η Ακρόπολη φωτογραφίζεται χωρίς μέικ απ (no filter, ντε!) για να ανέβει στο Instagram, φοιτητές σουλατσάρουν, πλανόδιοι πουλάνε την πραμάτεια τους κι εγώ νυστάζω. Τίποτα το ασυνήθιστο δηλαδή. Μέχρι που για να με ξυπνήσω, αποφασίζω να κατευθυνθώ στο Underdog που τόσα και τόσα μου έχουν πει για τον καφέ του. Και τότε όλα, αιφνίδια σταματούν να είναι συνηθισμένα.

image

image

image

Τα σκαλάκια της εξώπορτας με οδηγούν σε ένα χώρο ευρύχωρο και φωτεινό, διαμορφωμένο σε τρία επίπεδα. Ξύλινα δάπεδα, σχολικές καρέκλες, μια τοιχογραφία ενός σκυλιού με μπανταρισμένο πόδι- το σήμα του Underdog, που είναι ταυτόχρονα και σήμα της προσωπικότητάς του: εδώ είναι μαχητές και δεν το βάζουν κάτω, ακόμα και αν οι άνεμοι δεν είναι ευνοϊκοί. Άλλωστε τα outsider είναι που αξίζουν πάντα λίγο περισσότερο τον θαυμασμό μας.

image

Στη μέση της μεγάλης σάλας ένα μοναστηριακό τραπέζι με σχολικές καρέκλες παρατεταγμένες στη μία του πλευρά, σε προκαλεί να κάτσεις και να παρακολουθήσεις την τέχνη που ξεδιπλώνεται στην αντίπερα όχθη. Εκείνη του καφέ. Αυτή ακριβώς είναι η καρδιά του Underdog. Όμοιό του, βλέπεις, δεν υπάρχει όχι στην Αθήνα, όχι στην Ελλάδα, μα στον κόσμο. Πουθενά αλλού δεν θα συναντήσεις τρεις παγκοσμίους πρωταθλητές baristi να σου φτιάχνουν καφέ.

image

Ο Τάσος Δεληχρήστος (ιδιοκτήτης), κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα καφέ το 2008. Το 2015 νικητής αναδείχθηκε ο Γιώργος Κουστουμπάρδης, επίσης από το Underdog, ενώ φέτος ήταν η σειρά του Μιχάλη Δημητρακόπουλου να φέρει το πρώτο βραβείο για άλλη μια φορά στο Θησείο. Και τα τρία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, μπροστά ακριβώς από τους ανθρώπους που τα κέρδισαν και που τώρα μου φτιάχνουν τον espresso μου με την ίδια προσοχή που θα είχαν αν επιχειρούσαν εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.

image

Οι κόκκοι του καφέ έρχονται κάθε φορά από διαφορετικά σημεία του κόσμου, ανάλογα με τη χώρα που έχει σοδειά κάθε εποχή. Ο λόγος είναι για να βρίσκεις πάντα φρέσκο καφέ (στο site τους, στην κατηγορία We Serve Now, μπορείς να δεις τις ποικιλίες καφέ που σερβίρονται τώρα). Στη συνέχεια οι κόκκοι καβουρδίζονται εδώ δύο φορές την εβδομάδα, συχνά και περισσότερες, κι εσύ απολαμβάνεις τον καφέ σου ακριβώς όπως και όταν πρέπει. Μπορείς μάλιστα να ψωνίσεις από εδώ και τον καφέ για το σπίτι, ενώ συχνά διοργανώνονται και πιστοποιημένα σεμινάρια καφέ.

image

image

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, για τις ώρες που δεν θες να πιεις καφέ (μένει ανοιχτά έως τις 01.30 π.μ.) θα βρεις γύρω στις 25 με 30 μπίρες από όλο τον κόσμο, αλλά και ωραίο brunch (τα αυγά Benedict και τα pancakes λένε!) που σερβίρεται καθημερινά 10.00-18.00 και τα Σαββατοκύριακα 11.00-17.00. Τι άλλο ωραίο; Μια υπέροχη αυλή, όπου μπορείς να έρθεις με το πιστό σου τετράποδο, καθώς εδώ τα πράγματα είναι απολύτως pet friendly.

image

Ηρακλειδών 8, Θησείο, 213 0365393

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μίξερ 10: Ο Στέλιος Παρλιάρος γράφει για τον καφέ
Ο Στέλιος Παρλιάρος δημιουργεί με μία δόση καφέ στο Μίξερ

«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»

Μίξερ #10: Συνταγές Στέλιου Παρλιάρου με καφέ
Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο: 11 συνταγές με καφέ

Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.