- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Οι πίτες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής, που συνηθίζονταν όμως περισσότερο στους ποιμενικούς πληθυσμούς και λιγότερο στους νησιώτικους. Χρειάζονται απλά αλεύρι, νερό, αλάτι, λίγο λάδι, το οποιοδήποτε υλικό του τόπου και της εποχής για τη γέμιση κι ένα ταψί, για να φτιαχτεί σχετικά γρήγορα στον φούρνο ή στη φωτιά ένα νοστιμότατο έδεσμα που μπορεί να χορτάσει πολλά στόματα.
Η Φολέγανδρος, το μικρό αυτό νησί, ένας μεγάλος βράχος καταμεσής του Πελάγου, μπορεί να υπερηφανευτεί ότι έχει ίσως τη μεγαλύτερη ποικιλία από πίτες (καλασούνες στην τοπική διάλεκτο) σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα και μάλιστα με πανέμορφες ονομασίες. Ανάλογα με τη γέμιση οι πίτες της Φολεγάνδρου λέγονται, λαδένιες, καρπουζένιες, χορτένιες, μελένιες, σουρωτένιες, κολοκυθένιες, κρεμμυδένιες.
Χορτένια: Tη βρίσκεις μόνο μέχρι την άνοιξη γιατί τότε υπάρχουν τα άγρια χόρτα του βουνού.
Κολοκυθένια: Η πίτα με την κόκκινη κολοκύθα.
Τυρόπιτα: Πολύ χαρακτηριστική είναι και η ανοιχτή στρογγυλή τυρόπιτα, σε μέγεθος όσο ένα πιατάκι του φρούτου.
Λαδένια: Eίναι ίδια με τη συνονόματη πίτα της Κιμώλου και παρασκευάζεται με κρεμμύδι, ντομάτα και πολύ λάδι (ανοικτή πίτα).
Η καρπουζένια ή αδιαγγουρένια είναι μια πίτα γλυκιά που παρασκευάζεται με τη σάρκα του καρπουζιού, μέλι και σουσάμι και ειδικότερα με την τοπική ποικιλία καρπουζιού η οποία λέγεται αδιάγγουρο (ανοικτή πίτα).
Καλασούνα: Πρόκειται για την πεντανόστιμη πίτα με βασικό υλικό τα κρεμμύδια, το σουρωτό τυρί και τη βρίσκει κανείς στα εστιατόρια του νησιού. Λέγεται και σουρωτένια ή κρεμμυδένια, λόγω των υλικών από τα οποία παράγεται, αλλά επειδή είναι η βασική πίτα του καλοκαιριού ονομάστηκε και καλασούνα (πίτα). Ανάμεσα σε δυο φύλλα ζύμης (αλεύρι, μαγιά, ελαιόλαδο, αλάτι, νερό) ρίχνουμε ισόποση ποσότητα ελαφρώς τσιγαρισμένων κρεμμυδιών και φρέσκου τυριού (σουρωτού) και το αρτύζουμε με μοσχοκάρυδο και φρέσκο πιπέρι.
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
O Οδηγός Ελληνικής Γαστρονομίας, το νέο δημιούργημα του Γιώργου Πίττα, σκοπό έχει σκοπό να μας αποκαλύψει τις αξίες και τα αγαθά του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Τόποι και τοπία, προϊόντα και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, δρώμενα και τελετουργίες, αγορές και επιχειρηματικότητα, γεύσεις, συνταγές και τοπικές κουζίνες, ταβέρνες και καφενεία, ξετυλίγονται μπροστά μας προκειμένου να συλλάβουμε «την ψυχή και τα δαιμόνια κάθε τόπου», αλλά και να γνωρίσουμε την Ελλάδα της Δημιουργίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Χειμώνας, η αγαπημένη εποχή της σούπας
Μιλάμε με τον Χρήστο Τάχια, τη μαγειρική διάνοια πίσω από το επιτυχημένο street food στέκι
Ένα ταξίδι γευστικών αναμνήσεων αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου
Ένα σύγχρονο all day bakery & patisserie στην Πλατεία 1866
Μεγάλο μέρος της ημέρας το περνάς στο γραφείο, φρόντισέ το σαν το σπίτι σου
Τις Κυριακές θέλεις δικούς σου ανθρώπους και φαγητό της οικειότητας
«Θυμάμαι τον εαυτό μου πιτσιρικά να πίνω καφέ φίλτρου, όταν τον πρωτογνώρισα στην Ελλάδα τη δεκαετία του ʼ60. Αγαπούσα και τον ελληνικό, αλλά όσο να πεις, το ξενόφερτο και το νέο είχε τη χάρη του»
Σε αρχαίο ελαιώνα, με συγκομιδή με το χέρι
Εστιατόρια και bar που σε περιμένουν για να συζητήσεις όσα μόλις είδες
Οι επιλογές είναι πολλές και συνεχώς ανανεώνονται
Η τέλεια πρόταση για όλες τις στιγμές της ημέρας
Ενδιαφέροντα στοιχεία και στατιστικές έρευνες σχετικά με την αγορά του καφέ
Η μυρωδιά των φρεσκοαλεσμένων κόκκων, η πλούσια γεύση τους και η μοναδική τους δυνατότητα να εμπλουτίζουν γλυκά και επιδόρπια, καθιστούν τον καφέ αναπόσπαστο κομμάτι της γαστρονομίας και ιδιαίτερα της ζαχαροπλαστικής
Aναρωτηθήκατε ποτέ απο πού προήλθε ο καφές, απο που ξεκίνησε αυτό το μικρό φρούτο καφεόδεντρου; Ετοιμαστείτε για ένα ταξίδι στον χρόνο και τις ηπείρους.
Άλλός καφές στο Βιετνάμ, άλλος στην Κούβα και στην Σκανδιναβία
Οι ποικιλίες, η ιστορία και άλλα μυστικά του σε 24 λέξεις κλειδιά
Το Ποτάδικο δεν είναι απλώς άλλο ένα μπαρ, είναι ένας προορισμός που συνδυάζει την αγάπη για τη μουσική
Ιδιορρυθμίες, λόγοι συναισθηματικοί και άλλοι που δεν τρώμε κάποια φαγητά
Ένα από τα ομορφότερα σημεία να απολαύσεις τη θέα της Ακρόπολης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.