Οι πίτες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα της ελληνικής παραδοσιακής μαγειρικής, που συνηθίζονταν όμως περισσότερο στους ποιμενικούς πληθυσμούς και λιγότερο στους νησιώτικους. Χρειάζονται απλά αλεύρι, νερό, αλάτι, λίγο λάδι, το οποιοδήποτε υλικό του τόπου και της εποχής για τη γέμιση κι ένα ταψί, για να φτιαχτεί σχετικά γρήγορα στον φούρνο ή στη φωτιά ένα νοστιμότατο έδεσμα που μπορεί να χορτάσει πολλά στόματα.
Η Φολέγανδρος, το μικρό αυτό νησί, ένας μεγάλος βράχος καταμεσής του Πελάγου, μπορεί να υπερηφανευτεί ότι έχει ίσως τη μεγαλύτερη ποικιλία από πίτες (καλασούνες στην τοπική διάλεκτο) σε όλη τη νησιωτική Ελλάδα και μάλιστα με πανέμορφες ονομασίες. Ανάλογα με τη γέμιση οι πίτες της Φολεγάνδρου λέγονται, λαδένιες, καρπουζένιες, χορτένιες, μελένιες, σουρωτένιες, κολοκυθένιες, κρεμμυδένιες.
Χορτένια: Tη βρίσκεις μόνο μέχρι την άνοιξη γιατί τότε υπάρχουν τα άγρια χόρτα του βουνού.
Κολοκυθένια: Η πίτα με την κόκκινη κολοκύθα.
Τυρόπιτα: Πολύ χαρακτηριστική είναι και η ανοιχτή στρογγυλή τυρόπιτα, σε μέγεθος όσο ένα πιατάκι του φρούτου.
Λαδένια: Eίναι ίδια με τη συνονόματη πίτα της Κιμώλου και παρασκευάζεται με κρεμμύδι, ντομάτα και πολύ λάδι (ανοικτή πίτα).
Η καρπουζένια ή αδιαγγουρένια είναι μια πίτα γλυκιά που παρασκευάζεται με τη σάρκα του καρπουζιού, μέλι και σουσάμι και ειδικότερα με την τοπική ποικιλία καρπουζιού η οποία λέγεται αδιάγγουρο (ανοικτή πίτα).
Καλασούνα: Πρόκειται για την πεντανόστιμη πίτα με βασικό υλικό τα κρεμμύδια, το σουρωτό τυρί και τη βρίσκει κανείς στα εστιατόρια του νησιού. Λέγεται και σουρωτένια ή κρεμμυδένια, λόγω των υλικών από τα οποία παράγεται, αλλά επειδή είναι η βασική πίτα του καλοκαιριού ονομάστηκε και καλασούνα (πίτα). Ανάμεσα σε δυο φύλλα ζύμης (αλεύρι, μαγιά, ελαιόλαδο, αλάτι, νερό) ρίχνουμε ισόποση ποσότητα ελαφρώς τσιγαρισμένων κρεμμυδιών και φρέσκου τυριού (σουρωτού) και το αρτύζουμε με μοσχοκάρυδο και φρέσκο πιπέρι.
Πηγή: greekgastronomyguide.gr
O Οδηγός Ελληνικής Γαστρονομίας, το νέο δημιούργημα του Γιώργου Πίττα, σκοπό έχει σκοπό να μας αποκαλύψει τις αξίες και τα αγαθά του γαστρονομικού μας πολιτισμού. Τόποι και τοπία, προϊόντα και άνθρωποι, ιστορία και παράδοση, δρώμενα και τελετουργίες, αγορές και επιχειρηματικότητα, γεύσεις, συνταγές και τοπικές κουζίνες, ταβέρνες και καφενεία, ξετυλίγονται μπροστά μας προκειμένου να συλλάβουμε «την ψυχή και τα δαιμόνια κάθε τόπου», αλλά και να γνωρίσουμε την Ελλάδα της Δημιουργίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νέα εστιατόρια μπαίνουν στον Οδηγό, αλλά υπάρχουν και δυσάρεστες εκπλήξεις
Χαρίστε στον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας ένα ρεβεγιόν που θα θυμάστε για πάντα
Αγνά υλικά, ποιότητα και φίνα γεύση σε ένα γλύκισμα με άρωμα Ιταλίας
Δέκα χρόνια, ένας μοναδικός χώρος όπου η παράδοση συναντά τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη
Ο δημοφιλής ζαχαροπλάστης και η γνωστή δημοσιογράφος βάζουν στο «μίξερ» όλα όσα αφορούν τη γλυκιά και την αλμυρή κουζίνα
Η νέα ιδέα της l’artigiano αλλάζει τα δεδομένα στην πίτσα
Όλα τα κρυμμένα μυστικά για να νοιώσεις λοκάλι στη γαλλική πρωτεύουσα
Από τον παγκόσμιο οδηγό εστιατορίων La Liste
Οι σεφ του το έσκασαν και χρειάζεται τη βοήθειά σου για να τους βρει
Ψηλά τακούνια, θεόστενη φούστα, επαγγελματικό μακιγιάζ
Η νέα εποχή του δημοφιλούς εστιατορίου είναι ήδη εδώ
Στη Θεσσαλονίκη αν πας, μαγικά θα φας
Ο «Mr. Panettone» μιλάει για την επαγγελματική και προσωπική διαδρομή του
Τρώμε από κολασμένα burgers μέχρι πίτσα σε κώνο!
Μια καντίνα στη Θηβών που θυμίζει κάτι από γιορτή στο χωριό
Το φημισμένο γευστικό στέκι στη Λυκόβρυση κλείνει φέτος τα 40 χρόνια λειτουργίας!
Κουλούρια σε αλμυρές και γλυκές εκδοχές που πάντα μας φτιάχνουν τη μέρα
Φέτος την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο διάσημος και δημοφιλέστατος σεφ
Μιλήσαμε με έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους της αθηναϊκής εστίασης
Διάσημοι σεφ, αξέχαστες γεύσεις, αυτά τα εστιατόρια αξίζουν σίγουρα την προσοχή σου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.