To περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα, όμως ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από την Ελλάδα και το νόστιμο φαγητό της και μας παρουσιάζει συνταγές με πρωταγωνιστή τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της χώρας μας. Ανάμεσά τους και αυτή η συνταγή για ασουρέ η βαρβαρόσουπα Αλεξανδρούπολης. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.
Στην Αλεξανδρούπολη, όπως και σε όλη τη Θράκη, φτιάχνουν τη Βαρβάρα, ένα γλυκό προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας, που εμφανίζεται στην παράδοση τόσο των χριστιανών όσο και των μουσουλμάνων. Στην Τουρκία το ονομάζουν ασουρέ ή γλυκό του Νώε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Μουσκεύουμε το σιτάρι για ένα βράδυ.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα τοποθετούμε τα σύκα, τις σταφίδες και τα βερίκοκα, τα σκεπάζουμε με νερό και τα σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.
- Στη συνέχεια, σιγοβράζουμε το συτάρι σε νερό έως ότου να μαλακώσει.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ξυλάκια κανέλας και τη ζάχαρη, επαναφέρουμε στη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά ακόμη.
- Μόλις αρχίσει να βράζει και πήξει το μείγμα, αφαιρούμε από τη φωτιά την κατσαρόλα, βγάζουμε τα ξυλάκια κανέλας και προσθέτουμε τα καρύδια και τα βρασμένα ξερά φρούτα, μαζί με τα υγρά τους.
- Έπειτα μοιράζουμε σε μπολ, αφήνουμε να κρυώσει, γαρνίρουμε με τα ρόδια και πασπαλίζουμε με τη σκόνη κανέλας.
Μία συνταγή εμπνευσμένη από τους 30 προορισμούς της Aegean Airlines στην Ελλάδα.