ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρητική Οσπριάδα: πώς θα τη φτιάξεις

Να ένα πιάτο που δεν πρέπει να λείπει από το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρητική Οσπριάδα

Τα όσπρια εκτός από νηστίσιμα είναι και πεντανόστιμα, οπότε δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι της Σαρακοστής. Ευκαιρία, λοιπόν, να φτιάξεις την κρητική οσπριάδα που συνδυάζει όλα τα όσπρια σε ένα πιάτο γεμάτο γεύσεις και αρώματα.

  • 1/2 κιλό οσπριάδα
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1  ξερό κρεμμύδι
  • 1/2 μάτσο μάραθο
  • 1/4 Μάτσο άνηθο
  • 2 κ.σ. παλτέ ντομάτας
  • 2 καρότα
  • λίγα λάπαθα
  • 1 ποτήρι λάδι
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • Easy
  • 120+
  • All
  • Σούπες
  • κρητική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε την οσπριάδα στο νερό αποβραδίς να φουσκώσει.
  2. Βράζουμε τα όσπρια σε μπόλικο νερό (όχι αλατισμένο) μέχρι να μαγειρευτούν.
  3. Τα βάζουμε σε μία λεκάνη μαζί με το νερό τους.
  4. Τσιγαρίζουμε μέσα το λάδι, το ξερό κρεμμύδι, τα κρεμμυδάκια και σβήνουμε με 1 1/2 φλιτζάνι από το ζωμό των οσπρίων. Τα βράζουμε  μέχρι να ψηθούν,  στραγγίζουμε τα όσπρια και τα προσθέτουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.
  5. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τον πελτέ, τα καρότα, το μάραθο και τον άνηθο. Το αφήνουμε ένα πεντάλεπτο να βράσει να πάρει όλη τη γεύση και αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό ή ζωμό μέχρι να σκεπάσουμε τα όσπρια μας κι ύστερα προσθέτουμε τα λάπαδα. Τα βράζουμε περίπου άλλα 15 λεπτά.
  6. Σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε να μπομπάνει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ