Μάθε ιστορία: Το χταπόδι, ένας από τους πιο παλιούς κατοίκους των ωκεανών, αποτελούσε για πολλά χρόνια ένα μυστήριο εξαιτίας της εμφάνισης, των συνηθειών και του εξαιρετικά ιδιαίτερου μηχανισμού άμυνάς του. Το όνομα του, το οφείλει στους αρχαίους Έλληνες, και σύμφωνα με τους ιστορικούς της γαστρονομίας ήταν μια λιχουδιά που εκτιμούσαν οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι. Τα χταπόδια, που όταν κάνουν οικογενειακή συγκέντρωση μετρούν περίπου 300 είδη συγγενών, δεν έχουν παραξενιές, ζουν σε κάθε ωκεανό, απλώς θέλουν αλμυρό νερό. Τα μέλη της οικογένειας που ζουν σε ζεστά νερά είναι πιο μικρόσωμα από τα αδέρφια τους των κρύων νερών.
Τα χταπόδια έχουν γαλάζιο αίμα, αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη διάθεσή τους και το περιβάλλον, έχουν μνήμη, ένα περίπλοκο νευρικό σύστημα και την υψηλότερη ευφυΐα από τα άλλα μαλάκια. Σύμφωνα με ένα χαβανέζικο θρύλο το χταπόδι είναι ένα άλιεν, το τελευταίο είδος που επέζησε από το προηγούμενο σύμπαν. Οι Χαβανέζοι δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν πως αυτό το ένδοξο διαπλανητικό είδος κρέμεται απλωμένο στον ήλιο έξω από τις ταβέρνες της Ελλάδας.
Side dishes tip: Σαλάτα με άσπρα φασόλια, με φρέσκο κρεμμύδι, μαϊντανό, λίγο τσίλι, και λαδόξιδο.
Go Green tip: Χρησιμοποιήστε τις μικρές πατατούλες με την φλούδα, βράζουν πιο γρήγορα και έτσι γλιτώνετε ενέργεια και χρήματα. Αντί να περιμένετε να βράσει το νερό για τις πατάτες, βάλτε το πρώτα στο βραστήρα.
Σκονάκι: Όπως λένε οι ψαράδες στη Σικελία, για να μη γίνει λάστιχο το χταπόδι, ρίξτε μέσα στο νερό που το βράζετε ένα φελλό! Κανένας δεν μπορεί να το εξηγήσει αλλά το χταπόδι γίνετε βαμβάκι. Τρυπήστε το χταπόδι με το πιρούνι, αν μπαίνει εύκολα, τότε έχει μαλακώσει καλά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βάζουμε το καθαρισμένο χταπόδι σε μια κατσαρόλα ή σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέτουμε αρκετό νερό, ώστε να το σκεπάζει, ελάχιστο αλάτι (προσοχή: το αλάτι με μεγάλη τσιγκουνιά) και το αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να βράσει για μισή ώρα περίπου, μέχρι να γίνει τρυφερό. Στο μεταξύ αφού έχουμε βουρτσίσει και πλύνει προσεκτικά τις πατάτες, τις βάζουμε να βράσουν με τη φλούδα σε αλατισμένο νερό για 30’ περίπου. Τις τρυπάμε για να βεβαιωθούμε ότι είναι μαλακές, τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Βγάζουμε την κατσαρόλα με το χταπόδι από τη φωτιά, το αφήνουμε να κρυώσει μέσα στο ζουμί και αμέσως μετά το στραγγίζουμε. Αφαιρούμε το δέρμα και το κόβουμε σε μέτρια κομμάτια. Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες και το κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις πατάτες και τις ραντίζουμε με το κρασί, προσθέτουμε το χταπόδι, το κρεμμύδι, το πιπέρι, το αλάτι (αν χρειάζεται). Ραντίζουμε με λάδι, προσθέτουμε το δενδρολίβανο και τα φύλα της σαλάτας κομμένα με το χέρι. Κουνάμε το μπολ ώστε να ανακατευτούν καλά τα υλικά, αφήνουμε για λίγο στην άκρη και μετά σερβίρουμε.