ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τάρτα με ξερά σύκα και γραβιέρα

Μια συνταγή από το περιοδικό Μίξερ

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τάρτα με ξερά σύκα και γραβιέρα
© Άλκης Καλούδης

To περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από τη ζάχαρη, παρουσιάζοντάς μας γλυκές και υφάλμυρες συνταγές, ανάμεσά τους και αυτή τη συνταγή για τάρτα με ξερά σύκα και γραβιέρα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.

Συνταγή για τάρτα με ξερά σύκα και γραβιέρα από τον Στέλιο Παρλιάρο

Τάρτα με ξερά σύκα και γραβιέρα
© Άλκης Καλούδης

Υλικά για 8-10 άτομα

Υλικά για τη ζύμη:

  • 175 γρ. βούτυρο παγωμένο
  • 250 γρ. αλεύρι
  • 10 γρ. γάλα
  • 10 γρ. αλάτι
  • 15 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 αυγό

Υλικά για τη γέμιση:

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
  • 230 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. καρύδια, σπασμένα
  • αλάτι
  • πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • Easy
  • 70 λεπτά
  • 10 Μερίδες
  • All
  • Πίτες - Τάρτες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη ζύμη:

  1. Τεμαχίζουμε το βούτυρο σε κύβους, ρίχνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη στον κάδο του μίξερ και τα ζυμώνουμε, έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν πολύ καλά.
  2. Αφήνουμε τη ζύμη στο ψυγείο, να ξεκουραστεί, για ένα βράδυ.
  3. Στη συνέχεια ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και την απλώνουμε σε μια φόρμα τάρτας, διαμέτρου 22 εκ.

Για τη γέμιση:

  1. Σε ένα μπoλ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τα αυγά και τη γραβιέρα.
  2. Έπειτα, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τα σύκα, τα καρύδια, το αλάτι και το πιπέρι.
  3. Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα και την ψήνουμε στους 170ºC, σε προθερμασμένο φούρνο, για 25-30 λεπτά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ