ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χανιώτικο μπουρέκι με φύλλο

Μία από τις νοστιμότερες πίτες της Ελλάδας

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Χανιώτικο μπουρέκι με φύλλο

Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ μπουρέκι όπως το κάνουν στα Χανιά, τότε σίγουρο σου έχει μείνει αξέχαστο. Για να το φτιάξεις και εσύ, σου έχω παρακάτω την αλάνθαστη συνταγή του.

Συνταγή για χανιώτικο μπουρέκι

Χανιώτικο μπουρέκι
Υλικά για 6 άτομα:

Για το φύλλο:

  • ½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 2 σφηνάκια ρακή
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • Σουσάμι
  • Ελαιόλαδο
  • Κορν φλάουερ

Για τη γέμιση:

  • 1 κιλό κολοκύθια
  • 1 κιλό πατάτες
  • 500 γρ. ανθότυρο φρέσκο
  • 500 γρ. ξινομυζήθρα
  • 200γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη
  • 1 μάτσο δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα
  • 2 αυγά
  • 1 φλιτζάνι γιαούρτι
  • ¾ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • Αλεύρι
  • 1 τριμμένη ντομάτα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Medium
  • 90
  • 6 Μερίδες
  • All
  • Πίτες - Τάρτες
  • κρητική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ξεκινάμε με το φύλλο. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά –εκτός από το κορν φλάουρ- και διαδοχικά το νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μία ελαστική ζύμη. Τη χωρίζουμε σε δύο μπάλες, η μία μεγαλύτερη. Σκεπάζουμε για 1 ώρα.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
  3. Κόβουμε τις πατάτες και τα κολοκυθάκια σε πολύ λεπτές, διάφανες ροδέλες. Αλατίζουμε και τα αφήνουμε να στραγγίσουν ξεχωριστά.
  4. Ανακατεύουμε όλα τα τυριά μαζί. Παίρνουμε κορν φλάουρ και πασπαλίζουμε το ζυμάρι και την επιφάνεια, και ανοίγουμε το πρώτο φύλλο (τη μεγαλύτερη μπάλα).
  5. Το στρώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψί 35-40εκ., έτσι ώστε να προεξέχει.
  6. Στρώνουμε τα μισά κολοκύθια, την ντομάτα και ένα μέρος των τυριών, και μυρωδικών. Στη συνέχεια τις μισές πατάτες, και μέρος των τυριών, μυρωδικών, και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα.
  7. Ανακατεύουμε αυγά, γιαούρτι και ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, και περιχύνουμε τη γέμιση.
  8. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο ακριβώς στη διάμετρο του ταψιού. Διπλώνουμε τα πλαϊνά από το κάτω φύλλο για να σχηματίσουμε το στεφάνι της ζύμης.
  9. Αλείφουμε την επιφάνεια με λάδι και πασπαλίζουμε με μπόλικο λευκό σουσάμι.
  10.  Ψήνουμε για μία ώρα.

*Την παραπάνω συνταγή μαζί με πολλές ακόμη, θα τη βρείτε στο βιβλίο της Εύας Παρακεντάκη «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Creamy W Books.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ