ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρεατότουρτα Χανίων

Μία πεντανόστιμη πίτα από την Κρήτη

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρεατότουρτα Χανίων
  • 1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αυτή την πίτα στην Κρήτη συνηθίζουν να τη φτιάχνουν με τα περισσεύματα του αρνιού της Λαμπρής. Αλλά είναι τόσο νόστιμη που μπορεί να συνοδεύσει οποιοδήποτε γιορτινό τραπέζι.

Συνταγή για Κρεατότουρτα Χανίων

Κρεατότουρτα Χανίων
Υλικά για 12 άτομα:

Για τη ζύμη:

  • 3 φακελάκια ξηρή μαγιά
  • ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κ. σ. στακοβούτυρο
  • 3 αυγά
  • 1 γιαούρτι πλήρες
  • 1 κ. γλ. αλάτι
  • 1 φλιτζάνι ζωμό από το κρέας που βράσαμε ή νερό
  • 1 κιλό αλεύρι μαλακό περίπου

Για τη γέμιση:

  • 1,5 κιλό κρέας αρνάκι ψαχνό
  • 1 φλιτζάνι στάκα ή 2 κ. σ. στακοβούτυρο
  • ½ κιλό μαλάκα
  • ¼ μυζήθρα γλυκιά
  • 250γρ. γραβιέρα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κρέατος
  • ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο

Για την επικάλυψη:

  • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μία κουταλιά νερό
  • Σουσάμι
  • Hard
  • €€
  • 120+
  • 12 Μερίδες
  • All
  • Πίτες - Τάρτες
  • κρητική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βράζουμε το κρέας σε μία γεμάτη κατσαρόλα με νερό και το ξαφρίζουμε με μία τρυπητή κουτάλα.
  2. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά, αλατίζουμε, και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Όταν γίνει, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε σε ένα μπολ, ενώ τον ζωμό τον σουρώνουμε και τον κρατάμε σε δοχείο.
  3. Ζυμώνουμε στο μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης, μέχρι το ζυμάρι να μην κολλάει. Αφήνουμε 1-2 ώρες να ξεκουραστεί.
  4. Ζυμώνουμε τη ζύμη μας ξανά και τη χωρίζουμε σε δύο μέρη. Ανοίγουμε μεγαλύτερο το πρώτο φύλλο και το απλώνουμε ώστε να περισσεύει λίγο στα πλάγια σε ένα λαδωμένο ταψί 34 εκ.
  5. Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης με τον ζωμό του κρέατος και τα αραδιάζουμε πάνω στο στρωμένο φύλλο.
  6. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και κλείνουμε ενώνοντάς το με τα πλαϊνά του κάτω.  Αφήνουμε 1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον.
  7. Αλείφουμε με τον κρόκο του αυγού, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε την πίτα μας στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα, σκεπασμένη με αντικολλητικό χαρτί για το πρώτο μισάωρο, ενώ ξεσκεπάζουμε στη συνέχεια για να πάρει χρώμα.

*Την παραπάνω συνταγή μαζί με πολλές ακόμη, θα τη βρείτε στο βιβλίο της Εύας Παρακεντάκη «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Creamy W Books.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ