ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για σκοπελίτικη τυρόπιτα

Από τις νοστιμότερες πίτες της Ελλάδας

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
Συνταγή για σκοπελίτικη τυρόπιτα

Αν ταξιδέψεις στην Αλόννησο, θα σου πουν ότι η συνταγή είναι αλοννησιώτικη. Εκεί οι νοικοκυρές ανοίγουν ένα μεγάλο, χειροποίητο φύλλο, το πασπαλίζουν αραιά με φέτα, το πατσαβουριάζουν σε ένα κυκλικό σχήμα και το τηγανίζουν σε άφθονο ελαιόλαδο.  Σκοπελίτικη ή αλοννησιώτική, το μόνο σίγουρο είναι πως είναι πεντανόστιμη!

Πώς θα φτιάξεις τη σκοπελίτικη τυρόπιτα

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. ξύδι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 200 γρ. περίπου νερό χλιαρό
  • 600 γρ. φέτα ή κατσικίσιο τυρί σπασμένο
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • Easy
  • 120+
  • All
  • Πίτες - Τάρτες
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια λεκάνη, βάζουμε όλα τα υλικά της ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρουμε ένα ζυμάρι αφράτο, που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια μας. Ίσως χρειαστεί παραπάνω νερό, γι' αυτό βάλτε το στο τέλος και σταδιακά. Έτσι ελέγχεται καλύτερα το ζυμάρι.
  2. Πλάθουμε σε μακρόστενο φρατζολάκι και κόβουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια.
  3. Τα βάζουμε σε αλευρωμένο ταψί, σκεπάζουμε σε μεμβράνη και τα αφήνουμε μισή ώρα να ξεκουραστούν.
  4. Με έναν πλάστη ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε κυκλικό, λεπτό φύλλο. Αν δεν βγει εντελώς στρογγυλό ή αν κάνει και καμμιά τρύπα, δεν μας νοιάζει καθόλου.
  5. Στη μια άκρη του φύλλου χαμηλά, βάζουμε φέτα κατά μήκος και τυλίγουμε σε ρολό, σφιχτό και λεπτό, ασφαλίζοντας τις άκρες. Κάθε ρολό το τυλίγουμε σε σαλιγκάρι.
  6. Ζεσtαίνουμε καλά άφθονο ελαιόλαδο σε κατσαρόλι ή σε γουοκ και τηγανίζουμε τις τυρόπιτες μέχρι να ροδίσουν και από τις δυό πλευρές. Τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.

Σημειώσεις:

*Οι Σκοπελίτες κάνουν με την ίδια συνταγή και σπανακόπιτα: θα προσθέσετε σπανάκι, κρεμμυδάκι και φρέσκα μυρωδικά.

*Ακόμη και όποιος δεν έχει ξανανοίξει φύλλο μπορεί να διαχειριστεί τη σκοπελίτικη, καθώς πρόκειται για μικρά κομματάκια ζύμης που ελέγχονται εύκολα στο άνοιγμα.

*Aν δεν σας πείσαμε να ανοίξετε το δικό σας φύλλο, γίνονται ωραιότατες και με ζύμη κουρού ή έτοιμο χωριάτικο φύλλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ