- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Γαλαξιδιώτικη αυγόπιτα
Από τη Χρυσούλα Παπαλέξη που το πρωινό της διακρίθηκε με τον τίτλο «Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό Φωκίδας»
Το πρωινό στο ξενοδοχείο «Γανυμήδης» στο Γαλαξίδι είναι ένας πολύ σημαντικός λόγος για να θέλεις να ξυπνήσεις πρωί κι ας είσαι σε διακοπές. Σε τραπέζι καλοστρωμένο σε περιμένουν μια σειρά από σπιτικές μαρμελάδες και τσάτνεϊ, για το ψωμί ή το γιαούρτι σου, μαζί με πίτες αλμυρές ή γλυκές που κάθε ημέρα είναι διαφορετικές.
Υπεύθυνη γι’ αυτό το πρωινό που διακρίθηκε με τον τίτλο «Πρότυπο Ελληνικό Πρωινό Φωκίδας» από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, είναι η Χρυσούλα Παπαλέξη (ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου). Είναι δε τέτοια η αγάπη της γι’ αυτό που κάνει που παραδίδει μαθήματα ελληνικής κουζίνας στους ξένους.
Της ζητήσαμε να μας δώσει τη συνταγή για τη Γαλαξιδιώτικη αυγόπιτα, για την οποία ακόμη γλείφουμε τα δάχτυλά μας.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μεγάλο ταψί για πίτα 40 εκ., αλείφουμε ελαιόλαδο με τo πινέλο. Στρώνουμε 3 φύλλα, ραντίζοντάς τα ενδιάμεσα με λίγο ελαιόλαδο.
- Τρίβουμε όλα τα τυριά σε μπολ και προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, 4 αυγά, 550γρ γάλα, το φιδέ και το 1/3 από το ελαιόλαδο. Αλατίζουμε ελαφρά γιατί μπορεί να είναι αλμυρά τα τυριά, τα ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε το μισό μείγμα στο ταψί μας.
- Απλώνουμε το 4ο φύλλο ελαφρά σουρωμένο. Προσθέτουμε το υπόλοιπο μείγμα.
- Τελειώνουμε την πίτα καλύπτοντάς την με 2 φύλλα λαδωμένα ενδιάμεσα και ελαφρά σουρωμένα.
- Ετοιμάζουμε ένα μείγμα με το υπόλοιπο γάλα, τα 2 αυγά και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και περιχύνουμε την πίτα.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια (όχι μέχρι κάτω). Πεταχτά, με τα δάχτυλα, ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, πάνω-κάτω για περίπου 1 ώρα.
- Στο τελευταίο 15λεπτο ψήνουμε μόνο στην κάτω αντίσταση, για καλύτερο αποτέλεσμα.
- Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε. Καλή σας όρεξη !