- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αγαπάμε το χταπόδι και μας αρέσει να το τρώμε σε όλες του τις εκδοχές. Ιδανικό για τις μέρες της νηστείας, αλλά και ο τέλειος μεζές για τσίπουρο ή κρασί, χειμώνα - καλοκαίρι. Εδώ το φτιάχνουμε στιφάδο, ένα από τα πιο αγαπημένα και μερακλίδικα πιάτα της ελληνικής κουζίνας.
Συνταγή για χταπόδι στιφάδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε σκεπασμένο σε χαμηλή φωτιά το χταπόδι μόνο του χωρίς νερό, με το ¼ ξύδι και με κόκκους πιπέρι και λίγο θυμάρι ή το βάζουμε στον φούρνο σε σκεπασμένο σκεύος για 40 περίπου λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού. Πρέπει να τρυπιέται με το πιρούνι και να μην βράσει πολύ ώστε να έχει τις βεντούζες του.
- Όταν τελειώσει αυτή η διαδικασία, το αφήνουμε στο σκεύος που έβρασε ή ψήθηκε να κρυώσει, να ξαναρουφήξει πάλι πίσω τα υγρά του και να είναι μαλακό.
- Στη συνέχεια το κόβουμε (σε ξεχωριστά κομμάτια τα πόδια και την κατσούλα) και βάζουμε σε μια κατσαρόλα 1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο, όπου σοτάρουμε τα ξερά κρεμμύδια και το σκόρδο.
- Βάζουμε και το χταπόδι να σοταριστεί και σβήνουμε με το κρασί και 1/4 από το ξύδι. Μόλις εξατμιστούν, ρίχνουμε τον πελτέ και μετά από λίγο την τριμμένη ντομάτα και όλα τα μυρωδικά.
- Παράλληλα βάζουμε τα κρεμμύδια του στιφάδου σε ένα τηγάνι και τα σοτάρουμε με λάδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γλασαριστούν και να μαλακώσουν.
- Έπειτα τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα με το χταπόδι και περιμένουμε να ομογενοποιηθούν στη σάλτσα.
- Σερβίρουμε ζεστό ή και κρύο.