ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλούρι Θεσσαλονίκης από τον Στέλιο Παρλιάρο

Μια συνταγή από το περιοδικό Μίξερ

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κουλούρι Θεσσαλονίκης
© Άλκης Καλούδης

To περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα, όμως ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από την Ελλάδα και το νόστιμο φαγητό της και μας παρουσιάζει συνταγές με πρωταγωνιστή τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της χώρας μας. Ανάμεσά τους και αυτή η συνταγή για κουλούρι Θεσσαλονίκης. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ

Η συνταγή δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από το διάσημο τραγανό κουλούρι Θεσσαλονίκης, η ιστορία του οποίου ξεκινάει την εποχή της Βυζαντινής

Υλικά για 12 άτομα
  • 550 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 200 γρ. χλιαρό νερό
  • 50 γρ. γάλα
  • 15 γρ. αλάτι
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά (8-9 γρ.)
  • 100 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου (πολύ μαλακό)
  • 300 γρ. σουσάμι

  • Hard
  • 120+
  • 12 Μερίδες
  • All
  • Ορεκτικά - Μεζέδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό του οποίου η θερμοκρασία δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 50°C.
  2. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη, το χλιαρό νερό με τη μαγιά, το γάλα, και με τον γάντζο του μίξερ ζυμώνουμε για 10 λεπτά (η ζύμη πρέπει να είναι λίγο σφιχτή).
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα έτσι ώστε η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και να μαζεύεται στον γάντζο.
  4. Την τοποθετούμε σε ένα μπολ, τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 25 λεπτά.
  5. Έπειτα, τη χωρίζουμε σε ίσα μέρη των 80 γρ. περίπου.
  6. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το νερό και σε ένα άλλο το σουσάμι.
  7. Στη συνέχεια πλάθουμε τη ζύμη που έχουμε χωρίσει σε μπαστούνια μήκους 30 εκ. και σχηματίζουμε κουλούρια.
  8. Τα βουτάμε πρώτα στο νερό και μετά στο σουσάμι.
  9. Τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τα αφήνουμε για 20 λεπτά σε ζεστό περιβάλλον ώστε να φουσκώσουν.
  10. Ψήνουμε τα κουλούρια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 18-20 λεπτά.
  11. Τα κουλούρια πρέπει να καταναλωθούν την ίδια ημέρα.

Μία συνταγή εμπνευσμένη από τους 30 προορισμούς της Aegean Airlines στην Ελλάδα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ