- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
*Η συνταγή είναι του Νίκου Αργυρόπουλου (@pizzachefargy)
Δεν είναι λίγοι αυτοί που λατρεύουν τα σκορδόψωμα και τα επιλέγουν σαν ορεκτικό όχι μόνο με την πίτσα, αλλά και με οποιοδήποτε άλλο κυρίως πιάτο. Αν θέλουμε να τα ανεβάσουμε ακόμα ένα level, μπορούμε να τα δοκιμάσουμε με τυρί, μια εκδοχή που είναι από τις αγαπημένες μου. Τη συγκεκριμένη συνταγή την έκανα με τη μέθοδο Poolish, ώστε να γίνουν ιδιαίτερα αφράτα και ελαφριά και να τρώγονται ευχάριστα ακόμα και την επόμενη μέρα.
*H επαφή του Νίκου Αργυρόπουλου με την πίτσα ξεκίνησε το 2010 όταν βρέθηκε στην Ιταλία για να παρακολουθήσει σεμινάρια πίτσας. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές πιτσαρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως Pizza Chef, αλλά η μεγάλη του αγάπη για την πίτσα τον οδήγησε τον Μάρτιο του 2020 στη δημιουργία καναλιού στο You Tube με το όνομα Pizza Chef Argy. Είναι ένα κανάλι αποκλειστικά για την πίτσα όπου ο επισκέπτης θα βρει διάφορα είδη ζύμης, εύκολες συνταγές και online μαθήματα για το πώς μπορεί να κάνει νόστιμες πίτσες και να αναπτύξει τις γνώσεις και τις ικανότητες του στο αντικείμενο ακόμα περισσότερο. Οι συνταγές του είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά μαγειρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Μπορείτε να βρείτε τον Νίκο Αργυρόπουλο στο Instagram (@pizzachefargy) και στο You Tube (Pizza Chef Argy).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία Poolish:
- Τοποθετούμε το νερό μέσα σε ένα τάπερ ή μπoλ.
- Βάζουμε τη μαγιά στο αλεύρι μας και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι στο νερό ανακατεύοντας.
- Μετά από ελάχιστα λεπτά, μόλις το μείγμα μας γίνει κρεμώδες, σκεπάζουμε και σημειώνουμε με ένα μαρκαδόρο ή με ένα λαστιχάκι την στάθμη του Poolish. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου για δύο ώρες και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Προετοιμασία ζύμης:
- Βγάζουμε το Poolish από το ψυγείο 2-3 ώρες πριν κάνουμε τη ζύμη. Η στάθμη του θα έχει διπλασιαστεί και θα είναι παχύρευστο, κρεμώδες και γεμάτο φυσαλίδες. Αν το αφήσουμε παραπάνω εκτός ψυγείου αρχίζει και ελαττώνεται η δύναμη του.
- Ζυμώνουμε το Poolish με τη μισή ποσότητα από το αλεύρι. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι. Στη συνέχεια βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και στο τέλος το ελαιόλαδο.
- Μόλις σχηματιστεί η μπάλα μας, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Την ξανασχηματίζουμε σε μπάλα ζυμώνοντας την ελάχιστα και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να εγκλωβίσουμε περισσότερο αέρα στο εσωτερικό της ζύμης.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για άλλα 20 λεπτά και έπειτα την κάνουμε 2 μπάλες των 410 γρ.
- Τις αφήνουμε επίσης σκεπασμένες για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
Προετοιμασία για το σκορδόλαδο:
Σε ένα multi τοποθετούμε τα σκόρδα μας, το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό. Tα αλέθουμε για λίγο. Αν θέλουμε ακόμα πιο έντονη τη γεύση του σκόρδου, μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα 1-2 σκελίδες.
Εκτέλεση Συνταγής
- Πιέζουμε ελαφρώς τις μπάλες μας και τις ανοίγουμε χωρίς να τις λεπτύνουμε αρκετά.
- Κάνουμε αρκετές τρύπες στη ζύμη με ένα πιρούνι για να μην μας φουσκώσει κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Έπειτα την αλείφουμε με το σκορδόλαδο που ετοιμάσαμε.
- Αφού προθερμάνουμε τον φούρνο μας στους 200ο C ψήνουμε για 7-8 λεπτά.
- Ύστερα βγάζουμε τα σκορδόψωμα από τον φούρνο, προσθέτουμε το τυρί και ψήνουμε για άλλα 7-8 λεπτά στην ίδια θερμοκρασία.
- Είναι πλέον έτοιμα. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αλείφουμε ακόμη μία φορά με σκορδόλαδο. Προσθέτουμε θαλασσινό αλάτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό. Κόβουμε σε ροδέλες και σερβίρουμε.
Παρακάτω μπορείτε να δείτε και το βίντεο της συνταγής: