- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
*Γράφει ο Νίκος Αργυρόπουλος (@pizzachefargy)
Τα Σκορδόψωμα είναι ένα αγαπημένο και λαχταριστό ορεκτικό που μπορεί να γίνει από τον καθένα μας εύκολα στο σπίτι. Συνδυάζεται ιδανικά όχι μόνο με την πίτσα και την ιταλική κουζίνα, αλλά με οποιοδήποτε κυρίως πιάτο. Τη συγκεκριμένη συνταγή την έκανα με τη μέθοδο Poolish για να γίνουν ιδιαίτερα αφράτα και ελαφριά και να τρώγονται ευχάριστα ακόμα και την επόμενη μέρα.
*H επαφή του Νίκου Αργυρόπουλου με την πίτσα ξεκίνησε το 2010 όταν βρέθηκε στην Ιταλία για να παρακολουθήσει σεμινάρια πίτσας. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές πιτσαρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως Pizza Chef, αλλά η μεγάλη του αγάπη για την πίτσα τον οδήγησε τον Μάρτιο του 2020 στη δημιουργία καναλιού στο You Tube με το όνομα Pizza Chef Argy. Είναι ένα κανάλι αποκλειστικά για την πίτσα όπου ο επισκέπτης θα βρει διάφορα είδη ζύμης, εύκολες συνταγές και online μαθήματα για το πώς μπορεί να κάνει νόστιμες πίτσες και να αναπτύξει τις γνώσεις και τις ικανότητες του στο αντικείμενο ακόμα περισσότερο. Οι συνταγές του είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά μαγειρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Μπορείτε να βρείτε τον Νίκο Αργυρόπουλο στο Instagram (@pizzachefargy) και στο You Tube (Pizza Chef Argy).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία Poolish
Τοποθετούμε το νερό σε ένα τάπερ η ένα μπολ. Βάζουμε τη μαγιά στο αλεύρι μας και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι στο νερό ανακατεύοντας. Μετά από ελάχιστα λεπτά μόλις γίνει κρεμώδες το μίγμα μας σκεπάζουμε και σημειώνουμε με ένα μαρκαδόρο η ένα λαστιχάκι τη στάθμη του Poolish. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου για δυο ώρες και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Προετοιμασία ζύμης (για 2 μπάλες των 400 γρ.)
- Το Poolish το βγάζουμε από το ψυγείο 2-3 ώρες πριν κάνουμε τη ζύμη. Η στάθμη του θα έχει διπλασιαστεί και θα είναι παχύρευστο, κρεμώδες και γεμάτο φυσαλίδες. Αν το αφήσουμε παραπάνω εκτός ψυγείου αρχίζει και ελαττώνεται η δύναμή του.
- Ζυμώνουμε το Poolish με τη μισή ποσότητα από το αλεύρι. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι. Στη συνέχεια βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και στο τέλος το ελαιόλαδο.
- Μόλις σχηματιστεί η μπάλα μας, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Την ξανασχηματίζουμε σε μπάλα ζυμώνοντάς την ελάχιστα και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να εγκλωβίσουμε περισσότερο αέρα στο εσωτερικό της ζύμης.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για άλλα 20 λεπτά και έπειτα την κάνουμε 2 μπάλες των 410 γρ.
- Τις αφήνουμε επίσης σκεπασμένες για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
Tip: Τη ζύμη σε δύο μπάλες δεν την επέλεξα τυχαία και αυτό γιατί μπορούμε να κάνουμε τη μια μπάλα πίτσα και την άλλη σκορδόψωμο σαν ορεκτικό.
Προετοιμασία για το σκορδόλαδο
Σε ένα multi τοποθετούμε τα σκόρδα μας, το ελαιόλαδο και τον μαϊντανό κομμένο. Tα αλέθουμε για λίγο. Αν θέλουμε ακόμα πιο έντονη τη γεύση του σκόρδου μπορούμε να προσθέσουμε ακόμα 1 με 2 σκελίδες.
Εκτέλεση
- Πιέζουμε ελαφρώς τις μπάλες μας χωρίς να τις λεπτύνουμε αρκετά.
- Με τη σπάτουλα κόβουμε τη κάθε ζύμη σε 4-5 τεμάχια (λωρίδες).
- Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί μας και τις τοποθετούμε εκεί σε πλεξούδες. Τις αλείφουμε με σκορδόλαδο και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς. Ψήνουμε για 12-15 λεπτά.
- Με το πινέλο μας αλείφουμε πάλι τα σκορδόψωμα με σκορδόλαδο όταν βγούνε από τον φούρνο ψημένα. Τέλος ρίχνουμε χοντρό αλάτι από πάνω κατά το σερβίρισμα.
Μπορείτε επίσης να δείτε το βίντεο της συνταγής πατώντας εδώ.