- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Σφακιανόπιτα, τόσο διάσημη, τόσο νόστιμη, τόσο εύκολη!
Αλμυρή ή γλυκιά με μέλι, γίνεται ανάρπαστη
Εύα Παρακεντάκη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δεν χάνω ευκαιρία να φτιάχνω αυτή την πανεύκολη αλλά τόσο ιδιαίτερη πίτα που είναι γέννημα θρέμμα Σφακιανή, αλλά τη γεύεσαι σε όλη την Κρήτη. Δοκιμάστε τη με μέλι αλλά και χωρίς αν τη θέλετε αλμυρή. Όπως και να τη φάτε ένα είναι σίγουρο, θα σας ξετρελάνει!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός της μυζήθρας. Φτιάχνουμε μία ζύμη η οποία θα είναι αρκετά ελαστική (ίσως χρειαστεί λίγο ρακί ή λίγο αλεύρι ακόμη).
- Την αφήνουμε περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί και πλάθουμε τις δύο μυζήθρες σε μικρά μπαλάκια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε ισάριθμα μπαλάκια και πλάθοντας με τα χέρια ανοίγουμε λίγο τη ζύμη και κλείνουμε μέσα τη μυζήθρα. Αφού έχουμε δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο μπαλάκι με τη ζύμη και τη μυζήθρα, την αφήνουμε στον πάγκο και πολύ προσεκτικά ανοίγουμε με τον πλάστη έτσι ώστε να μην βγει το τυρί έξω από το ζυμάρι (αυτή είναι όλη η δυσκολία της συνταγής).
- Χρησιμοποιήστε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λάδι, άλλωστε παλιά πύρωναν μία πλάκα και ψήνανε σε χαμηλή φωτιά. Δείτε το τηγάνι σαν πλάκα πυρώστε καλά, βάλτε την πίτα από τη μία μετά από την άλλη και τέλος χαμηλώστε!
- Σερβίρουμε με καλό μέλι.