ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρητικό τραπέζι: μαραθοπιτάκια, η γεύση της μεγαλονήσου (βίντεο)

Η Εύα Παρακεντάκη μας μαθαίνει τις συνταγές του τόπου της

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
marathopitakia-anoigma.jpg

 
*Στο βίντεο ακούγεται η λύρα του Λευτέρη Τζαγκαράκη.

Υλικά συνταγής

Για το ζυμάρι

  • 2 ποτήρια χλιαρό νερό
  • 1 ρακοπότηρο χυμό λεμονιού
  • 1 ρακοπότηρο ρακή
  • 1 ρακοπότηρο λάδι
  • 4-5 ποτήρια αλεύρι ΓΟΧ
  • λίγο αλάτι

Για τη γέμιση

  • 1/3 φλ. Ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • 3 ματσάκια μάραθα, μόνο τα φύλλα
  • 200 γρ. άγρια χόρτα για πίτες
  • ½  κ.γλ. αλάτι
  • Πιπέρι
  • Medium
  • €€
  • All
  • Ορεκτικά - Μεζέδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Εκτέλεση ζύμης

  1. Για τη ζύμη ανακατεύουμε  τα υγρά πρώτα μόνα τους με το αλάτι και έπειτα προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι ζυμώνοντάς. Όταν έχουμε μία ελαστική, απαλή ζύμη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
  2. Στη συνέχεια ανοίγουμε φύλλο και με ένα κουπάτ κόβουμε στρογγυλά φυλλαράκια.

Εκτέλεση γέμισης

  1. Καθαρίζουμε και πλένουμε τα χόρτα μας. Στα μάραθα αφαιρούμε το κοτσάνι και κρατάμε μόνο τα φύλλα.
  2. Σε μία κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε το μάραθο και ένα σφηνάκι νερό. Όταν είναι έτοιμα τα μάραθά μας και έχουν απορροφήσει τα υγρά προσθέτουμε και τα χόρτα (σημείωση: μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα χόρτα με σπανάκι).
  3. Βάζουμε αλάτι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να τσιγαριαστούν μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να ψηθούν τα χόρτα μας.
  4. Αφού γίνει αυτό, αδειάζουμε τα χόρτα σε σουρωτήρι με ένα μπόλ από κάτω, γιατί αυτό το ζουμάκι μπορούμε να το βάλουμε και να αρωματίσουμε ένα άλλο φαγητό μας (π.χ. χοιρινό με πατάτες γιαχνί).
  5. Μόλις κρυώσουν είναι έτοιμα για να γεμίσουμε τα πιτάκια μας. Γεμίζουμε και τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ