ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η Ιταλία σε ένα σάντουιτς

Σάλτσα Caponata, μοτσαρέλα και βασιλικός μέσα σε ζεστό ψωμί

114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
359392-744698.jpg

Η Caponata είναι παραδοσιακό πιάτο της Σικελίας. Συνήθως χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό ή σάλτσα για pasta (τι άλλο;). Αυτή η συνταγή όμως την κάνει σάντουιτς και μας κάνει να τη λιγουρευόμαστε ακόμα πιο πολύ…

  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μέτρια μελιτζάνα, ξεφλουδισμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 1 πράσινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. άσπρα μανιτάρια, ψιλοκομμένα
  • 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • ½ φλιτζάνι μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι
  • 400γρ. πελτέ ντομάτας
  • 3 κ.σ. ξύδι
  • 1 ½ κ. σ. ζάχαρη
  • ½ κ. γλ. αποξηραμένη ρίγανη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • ψωμί της επιλογής μας
  • μοτσαρέλα (περίπου δύο φέτες για κάθε σάντουιτς)
  • φρέσκα φύλλα βασιλικού για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
  • Easy
  • 60
  • All
  • Ορεκτικά - Μεζέδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια ένταση. Ρίχνουμε τη μελιτζάνα, την πιπεριά, το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  2. Προσθέτουμε τις ελιές, τον πελτέ ντομάτας, το ξύδι, τη ζάχαρη και τη ρίγανη. Αλατοπιπερώνουμε ξανά, κατεβάζουμε την ένταση στο χαμηλό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 30 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νερό.
  3. Αφού αφήσουμε τη σάλτσα να κρυώσει λίγο, βάζουμε μια κουταλιά σε κάθε σάντουιτς, μαζί με μία φέτα μοτσαρέλα και βασιλικό. Σερβίρεται ζεστό ή κρύο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ