- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
*Γράφει ο Κωνσταντίνος Τζάθας
H συνταγή αυτή είναι της φίλης μου της Αγγελικής που έχει …μεταπτυχιακό στα ντολμαδάκια. Αφού τα έτρωγα για χρόνια, μια μέρα καθίσαμε μαζί για να ετοιμάσουμε περίπου 300 ντολμαδάκια για μια ειδική περίσταση. Έτσι έμαθα και τη συνταγή και την τέχνη του τυλίγματος. Η ίδια αγοράζει τρυφερά μαγιάτικα αμπελόφυλλα και τα φυλάει σε μικρά δέματα στην κατάψυξη. Μετά τα ζεματίζει, τα ξεπλένει με κρύο νερό και φτιάχνει μικρά λαχταριστά ντολμαδάκια.
SOS συμβουλή επιβίωσης: Εάν δεν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμπελόφυλλα σε βάζο. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι τόσο ωραία όσο τα φρέσκα. Σε αυτή την περίπτωση τα ξεπλένουμε πολύ καλά από την άλμη τους πριν τα χρησιμοποιήσουμε. *Αν μπορώ να κάνω διαφήμιση θα σας πω ότι τα μοναδικά που είναι πραγματικά σαν να τρως φρέσκα είναι τα «Αμπελόφυλλα της Μαριάννας» και θα τα βρείτε στο Παντοπωλείο Μεσογειακής Διατροφής στο κέντρο της Αθήνας και σε επιλεγμένα καταστήματα βιολογικών προϊόντων σε όλη τη χώρα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Πλένουμε καλά τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια στο μπλέντερ.
- Ταυτόχρονα ξεπλένουμε καλά το ρύζι να φύγει το πολύ άμυλο.
- Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια σε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά, σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι να λαδωθεί καλά, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα, το χυμό από ένα ή δυο λεμόνια, αλάτι (1 κουταλάκι του γλυκού) και πιπέρι.
- Μυστικό της συνταγής, που θα αλλάξει όσα ξέρατε για τα ντολμαδάκια είναι να προσθέσετε ένα κουταλάκι του γλυκού κύμινο (ή ακόμα και κάρι) την ώρα που σοτάρετε τα κρεμμύδια. Δεν προσδίδει έντονη γεύση και τα κάνει πεντανόστιμα.
- Στρώνουμε τον πάτο μιας κατσαρόλας με τα πιο χοντρά αμπελόφυλλα που έχουμε.
- Παίρνουμε ένα-ένα τα αμπελόφυλλα με την πλευρά που έχει τα νεύρα του φύλλου προς τη μεριά μας και τοποθετούμε μέσα του μια κουταλιά από τη γέμιση.
- Διπλώνουμε τα πλαϊνά του και τυλίγουμε το ντολμαδάκι σε ρολό, αλλά όχι πολύ σφιχτά.
- Τοποθετούμε στην κατσαρόλα ένα-ένα τα ντολμαδάκια με την ένωση προς τα κάτω.
- Τυλίγουμε μέχρι να τελειώσει η γέμιση στρώνοντας τα ντολμαδάκια πολύ κοντά το ένα με το άλλο.
- Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο από πάνω, το χυμό από ένα λεμόνι, λίγο αλάτι και τοποθετούμε προσεκτικά ένα πιάτο να τα σκεπάζει για να μην κουνιούνται κατά το βρασμό.
- Ρίχνουμε στην κατσαρόλα βρασμένο νερό ίσα-ίσα να τα σκεπάσει .
- Βράζουμε τα ντολμαδάκια σε πολύ χαμηλή φωτιά και μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μείνουν μόνο με το λάδι τους, περίπου 50'-60΄.
- Τρώγονται ζεστά ή κρύα με τζατζίκι ή μόνο με γιαούρτι.