- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Μάθε ιστορία: Το concept σερβιρίσματος ψωμιού, γεμισμένου με διάφορες τροφές και σάλτσες ήταν γνωστό, από την αρχαιότητα. Το Μεσαίωνα και στην Αγγλία των Τυδόρ, χρησιμοποιούσαν φέτες σκληρού, μπαγιάτικου ψωμιού για να σερβίρουν κρέατα και άλλα φαγητά. Τα ''ψωμένια πιάτα'' ή trencher, όπως τα ονόμαζαν, θεωρούνται τα πρώτα ''ανοιχτά σάντουιτς''.
Γραπτές αναφορές σε διάφορα είδη σάντουιτς εμφανίζονται στην Αγγλία, το 1760. Σχεδόν την ίδια εποχή, ο John Montagu, 4ος κόμης του Σάντουιτς, μετά από ατελείωτες ώρες χαρτοπαιξίας, ζήτησε ένα φαγητό που δεν θα τον ανάγκαζε να διακόψει το παιχνίδι. Το «finger food» του κόμη ονομάστηκε προς τιμή του «σάντουιτς». Τον 19ο αιώνα με τη βιομηχανική επανάσταση, από late δείπνο των αριστοκρατών, τα σάντουιτς πέρασαν στα χέρια της εργατικής τάξης ως γρήγορο και φτηνό γεύμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σάντουιτς Τόνου
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά και προσθέτουμε σιγά - σιγά τη μαγιονέζα.
- Ανοίγουμε τα φραντζολάκια απλώνουμε το μείγμα και βάζουμε επάνω τις φέτες αγγουριού.
Σάντουιτς «Meat Lover’s»
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε ροδέλες και το τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.
- Κόβουμε στη μέση τα ψωμάκια, ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το horseradish και αλείφουμε την κάτω πλευρά τους, αμέσως μετά βάζουμε το κρέας, το λάχανο, τα κρεμμύδια και το τυρί.
- Αλείφουμε την επάνω πλευρά με μουστάρδα και καλύπτουμε. Μπορούμε να τα ζεστάνουμε για 5΄μεχρι να λιώσει το τυρί και να τα σερβίρουμε αμέσως.
Σάντουιτς «Πίτσα»
- Απλώνουμε λίγη σάλτσα στη μια φέτα, τοποθετούμε τα φύλλα βασιλικού, τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε.
- Βάζουμε την μοτσαρέλα, το τριμμένο τυρί και σκεπάζουμε με την άλλη φέτα.
- Ανάβουμε το γκριλ και ψήνουμε για 5’-6’, μέχρι να ξεροψηθεί το ψωμί και να λιώσουν τα τυριά. Σερβίρετε αμέσως.
Σάντουιτς «Leftover»
- Αλείφουμε και τις δυο πλευρές του ψωμιού με το κρεμώδες τυρί.
- Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε το κοτόπουλο με μερικές σταγόνες μπαλσάμικο, προσθέτουμε τα λαχανικά και το τυρί.
- Ζεσταίνουμε τις φέτες του ψωμιού, γεμίζουμε με τα υλικά και το σερβίρουμε.