ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάλτσες για Barbeque

Μία για κάθε περίσταση

61232-134405.jpg
Τζένη Σταυροπούλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
316950-625054.jpg

Σκονάκι: Η BBQ σάλτσα αλείμματος είναι ιδανική για χοιρινό ή κοτόπουλο, στα παϊδάκια μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι. Στα κόκκινα κρέατα μπορείτε ακόμα να αντικαταστήσετε το κρασί με ουίσκι.

Υλικά συνταγών
  • *Υλικά Σάλτσα Μουστάρδας
  • 2 κ.σ. σπόρους μουστάρδας
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1-2 φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζ. τσαγιού μουστάρδα τυπού Ντιζόν
  • ½ φλιτζ. τσαγιού μηλόξιδο
  • ½ φλιτζ. μαύρη ζάχαρη
  • 2 κ.σ. πετιμέζι
  • αλάτι, πιπέρι
  • ---------------------------------
  • *Υλικά Σάλτσα αλείμματος
  • 2 φλιτζ. τσαγιού λευκό κρασί
  • 1 κ. σ. χοντρό αλάτι
  • 1 κ.κ. πιπέρι
  • 1 κ.κ. μπούκοβο ή τσίλι σε νιφάδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 λιωμένη σκελίδα σκόρδου (προαιρετικό)
  • ---------------------------------
  • *Υλικά Μείγμα μυρωδικών
  • 3 κ.σ. αποξηραμένο εστραγκόν
  • ρίγανη
  • άνηθο
  • θυμάρι
  • δενδρολίβανο
  • 3 κ. σ. κόκκινο και μαύρο πιπέρι ανάμεικτο
  • 1 κ.σ. σκόρδο σε σκόνη ή νιφάδες
  • Easy
  • 30
  • All
  • Ορεκτικά - Μεζέδες

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σάλτσα Μουστάρδας

  1. Σοτάρουμε τους σπόρους μουστάρδας σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά για 2-3΄μεχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρύ καφέ χρώμα και τους βάζουμε σε ένα μπολ για να κρυώσουν. Σοτάρουμε στο ίδιο τηγάνι το βούτυρο, τα κρεμμύδια και το μπέικον για 2-3΄ (μέχρι να μαλακώσουν και να ξανθύνουν τα κρεμμύδια) και ρίχνουμε τη μουστάρδα, το ξίδι, τη μαύρη ζάχαρη, το πετιμέζι, και τους μισούς σπόρους μουστάρδας.
  2. Ανεβάζουμε τη φωτιά και μόλις πάρουν μια βράση χαμηλώνουμε αμέσως και αφήνουμε να βράσουν για 5- 6΄ περίπου σε σιγανή φωτιά μέχρι να γίνει μια πηχτή σάλτσας. Αλατοπιπερώνουμε. Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα βαζάκι και ρίχνουμε επάνω τους υπόλοιπους σπόρους. Ποσότητα: 1 ½ φλιτζ. του τσαγιού περίπου. Συντηρείται στο ψυγείο για 5-6 ημέρες.

Σάλτσα αλείμματος

  1. Ανακατεύουμε πολύ καλά σε ένα μπολ το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, το μπούκοβο ή το τσίλι μέχρι να διαλυθούν και προσθέτουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο.
  2. Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε ανάλογα αλατοπίπερο. Προσοχή: Με ένα πινέλο αλείφουμε με το μείγμα τα κρέατα μόλις αρχίζουν να ψήνονται και όχι από την αρχή. Ποσότητα 2 φλιτζ. τσαγιού.

Μείγμα μυρωδικών 

  1. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ (καλύτερα να το κάνουμε με τα δάχτυλα παρά με κουτάλι).
  2. Πασπαλίζουμε το κρέας πριν το βάλουμε στη σχάρα ή μερικές ώρες πριν το ψήσουμε. Ποσότητα: 1 φλιτζ. του τσαγιού μείγμα σε αεροστεγές βάζο διατηρείται 6 μήνες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ