- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ελένη Ψυχούλη
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κιμάς δεν είναι αυτό που θα σου λείψει από αυτή τη συνταγή που γίνεται με μια πρωτότυπη μπεσαμέλ από πατάτα. Τα λαχανικά του καλοκαιριού έχουν τη χάρη και την έντονη νοστιμιά, μυστικό της επιτυχίας, που σε κάνει να ξεχνάς ότι το παστίτσιο μπορεί να γίνει και με κιμά.
Παστίτσιο με λαχανικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό τις πατάτες με τη φλούδα. Τις ξεφλουδίζουμε και όσο είναι ακόμα ζεστές, τις πολτοποιούμε καλά με ένα πιρούνι, μαζί με αλατοπίπερο, το βούτυρο, το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί, ώσπου να πάρουμε ένα ομογενές μείγμα.
- Απλώνουμε τα λαχανικά (εκτός από τον αρακά, τα καρότα, το κρεμμυδάκι και τον άνηθο) σε ρηχό ταψί, αλατίζουμε, ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 30-35 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Ζεσταίνουμε 5 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια ρηχή κατσαρόλα και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά τα καρότα με τα κρεμμυδάκια και τον αρακά. Προσθέτουμε το κονκασέ, αλατοπίπερο και μισό φλιτζάνι νερό. Σκεπάζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 7 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Ρίχνουμε τον άνηθο και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Βράζουμε τα λαζάνια τελευταία στιγμή σε άφθονο αλατισμένο νερό. Δεν τα στραγγίζουμε.
- Βουτυρώνουμε ένα πιρέξ και στρώνουμε μια μονή στρώση λαζάνια. Πασπαλίζουμε με τυρί και απλώνουμε ομοιόμορφα τον αρακά. Συνεχίζουμε με μια στρώση λαζάνια, τυρί, όσο αρακά μας περίσεψε και μια στρώση λαχανικών. Συνεχίζουμε τις στρώσεις λαζάνια-τυρί-λαχανικά. Καταλήγουμε με μια στρώση λαζάνια.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τον πουρέ, πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και φρυγανιά.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η κρούστα αλλά χωρίς να ξεραθεί το τυρί, για 30 λεπτά περίπου.
- Αφήνουμε το φαγητό να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν το κόψουμε, διαφορετικά, όταν είναι πολύ ζεστό, τα κομμάτια διαλύονται.