ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακαλιάρος πλακί στον φούρνο

Μια συνταγή νόστιμη, χορταστική, μερακλίδικη που τρώγεται χειμώνα και καλοκαίρι

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD
Μπακαλιάρος πλακί στον φούρνο

Ο μπακαλιάρος που χαριτολογώντας λέγεται και «ψάρι του βουνού», μια και παστό εύκολα μπορούν όλο τον χρόνο να τον τρώνε και στις ορεινές περιοχές, είναι πολύ αγαπητός στην ελληνική κουζίνα και δίνει πολλές νόστιμες εκδοχές. Σήμερα θα τον φάμε στον φούρνο πλακί, μια συνταγή νόστιμη, χορταστική, μερακλίδικη που τρώγεται μετά χαράς χειμώνα και καλοκαίρι. Για ευκολία μπορείτε να τον έχετε ξαλμυρίσει από πριν και να τον έχετε στην κατάψυξη έτοιμο για μαγείρεμα ή να πάρετε ξαλμυρισμένο που πια πουλάνε τα σούπερ μάρκετ.

ΥΛΙΚΑ
  • 1 κιλό  φιλέτα ή φέτες μπακαλιάρου
  • 2  σκελίδες σκόρδο
  • 4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά σε φέτες
  • 2 μεγάλες ντομάτες ώριμες κομμένες φέτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • ½ ποτήρι κρασί λευκό
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 6 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Medium
  • €€
  • All
  • Κυρίως πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε ένα ταψί βάζουμε τις ντομάτες τα κρεμμύδια, τις πατάτες, τα καρότα, το δαφνόφυλλο και το σκόρδο.
  2. Προσθέτουμε το αλάτι με προσοχή, το πιπέρι και το μισό ελαιόλαδο.
  3. Ανακατεύουμε τον πελτέ με το κρασί και το προσθέτουμε στο ταψί μας.
  4. Ψήνουμε την σάλτσα στους 200ºC στον αέρα για περίπου 25’.
  5. Στη συνέχεια βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τον μπακαλιάρο και βάζουμε τα φιλέτα του στην σάλτσα πιέζοντας να μπουν μέσα στην σάλτσα και να σκεπαστούν από αυτήν.
  6. Ελέγχουμε το αλάτι, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 12-15’ έτσι ώστε να ψηθεί και το ψάρι μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ