ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαρίδες γιουβέτσι με μπόλικη τριμμένη φέτα

Μία συνταγή του σεφ Βασίλη Παπικινού

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γαρίδες γιουβέτσι με φέτα

Γαρίδες σαγανάκι με φέτα όλοι έχουμε φάει. Κριθαρότο με γαρίδες επίσης. Γιουβέτσι με γαρίδες και φέτα όμως; Η πληθωρική αυτή συνταγή που τα έχει όλα, -τις γαρίδες με την κρουστή θαλασσινή σάρκα, το κριθαράκι με το μαλακό, comfort «δάγκωμα» και τη φέτα να προσθέτει τις πικάντικες νότες της-, μας ενθουσίασε γι' αυτό και την «κλέψαμε» από τον σεφ Βασίλη Παπικινό, ιδιοκτήτη του κυκλαδίτικου εστιατορίου «Αλευρόμυλος» στη Μήλο. Απολαύστε την!

Υλικά για 6 άτομα:
  • 500 γρ. .κριθαράκι χονδρό
  • 6-8 γαρίδες κατεψυγμένες (Νο 2)
  • 1 συσκευασία (500γρ.) αποφλοιωμένες γαρίδες κατεψυγμένες
  • 200 περίπου γρ. φέτα 
  • 200 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 100 γρ. φρέσκο βούτυρο 
  • 2-3 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο ή δύο μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά κόκκινη ή πράσινη, ψιλοκομμένη
  • 4 μέτριες ντομάτες, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος μάραθος ή μισό κουταλάκι γλυκού μαραθόσκονη 
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 1 κουταλάκι μπελτέ (κατά προτίμηση λιαστό)
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 
  • Γλυκιά πάπρικα σε σκόνη 
  • Λίγο ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό (προαιρετικά)
  • 1300 ml ζεστό νερό ή 1300 ml ζωμός λαχανικών
  • Easy
  • 45
  • 6 Μερίδες
  • All
  • Κυρίως πιάτο
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά.
  2. Αποψύχουμε τις γαρίδες και τις ξεπλένουμε σε νερό. Κατόπιν τις προσθέτουμε στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 ακόμη λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  3. Έπειτα, προσθέτουμε το λευκό κρασί και ανακατεύουμε καλά. Αφού εξατμιστεί το κρασί, προσθέτουμε τον μπελτέ ντομάτας, την ψιλοκομμένη φρέσκια ντομάτα, το αλάτι, το πιπέρι, την πάπρικα και τον μάραθο. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  4. Προσθέτουμε το ζεστό νερό και όταν έρθει σε βρασμό, ρίχνουμε στην κατσαρόλα το κριθαράκι μας, αφού πρώτα αφαιρέσουμε τις μη αποφλοιωμένες γαρίδες.
  5. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 13-14 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά για να μην κολλήσει το κριθαράκι στον πάτο της κατσαρόλας. Σε αυτό το χρονικό σημείο θα έχει μείνει τόσο υγρό όσο ακριβώς χρειάζεται.
  6. Τέλος, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα κι αν θέλουμε και τον βασιλικό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Σερβίρουμε μετά από λίγο και απολαμβάνουμε το κριθαράκι με τις γαρίδες μας.

Tip: για ακόμα πιο έντονη γεύση μπορούμε στο τέλος (λίγο πριν σερβίρουμε από την κατσαρόλα) να προσθέσουμε λίγο τρίμμα λεμονιού. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ