* Η συνταγή είναι του Νίκου Αργυρόπουλου (@pizzachefargy).
Η πίτσα με θαλασσινά έχει πολλούς πιστούς οπαδούς ανά την υφήλιο. Γιατί όχι άλλωστε; Είναι φοβερά νόστιμη, πλούσια και έξτρα καλοκαιρινή! Σε αυτή τη συνταγή θα μάθετε όλα τα μυστικά της για να τη φτιάξετε στην εντέλεια!
*H επαφή του Νίκου Αργυρόπουλου με την πίτσα ξεκίνησε το 2010 όταν βρέθηκε στην Ιταλία για να παρακολουθήσει σεμινάρια πίτσας. Έκτοτε έχει συνεργαστεί με πολλές πιτσαρίες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία. Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως Pizza Chef, αλλά η μεγάλη του αγάπη για την πίτσα τον οδήγησε τον Μάρτιο του 2020 στη δημιουργία καναλιού στο You Tube με το όνομα Pizza Chef Argy. Είναι ένα κανάλι αποκλειστικά για την πίτσα όπου ο επισκέπτης θα βρει διάφορα είδη ζύμης, εύκολες συνταγές και online μαθήματα για το πώς μπορεί να κάνει νόστιμες πίτσες και να αναπτύξει τις γνώσεις και τις ικανότητες του στο αντικείμενο ακόμα περισσότερο. Οι συνταγές του είναι δημοσιευμένες σε περιοδικά μαγειρικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Μπορείτε να βρείτε τον Νίκο Αργυρόπουλο στο Instagram (@pizzachefargy) και στο You Tube (Pizza Chef Argy).
Συνταγή για πίτσα με θαλασσινά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προετοιμασία Poolish
Τοποθετούμε το νερό σε ένα τάπερ ή ένα μπολ. Βάζουμε τη μαγιά στο αλεύρι μας και σιγά-σιγά ρίχνουμε το αλεύρι στο νερό ανακατεύοντας συνεχώς. Μετά από ελάχιστα λεπτά και μόλις γίνει κρεμώδες το μίγμα μας, σκεπάζουμε και σημειώνουμε με ένα μαρκαδόρο τη στάθμη του Poolish. Το αφήνουμε εκτός ψυγείου για δυο ώρες και έπειτα το βάζουμε στο ψυγείο για 24 ώρες.
Προετοιμασία ζύμης (2 μπάλες των 410 γρ. για 2 πίτσες των 35εκ.)
- Βγάζουμε το Poolish από το ψυγείο 2-3 ώρες πριν κάνουμε τη ζύμη της πίτσας. Η στάθμη του θα έχει διπλασιαστεί και θα είναι παχύρευστο, κρεμώδες και γεμάτο φυσαλίδες. Αν το αφήσουμε παραπάνω εκτός ψυγείου αρχίζει και ελαττώνεται η δύναμη του.
- Ζυμώνουμε το Poolish με τη μισή ποσότητα από το αλεύρι. Έπειτα προσθέτουμε το αλάτι. Στη συνέχεια βάζουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και στο τέλος το ελαιόλαδο.
- Μόλις σχηματιστεί η μπάλα μας τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά. Την ξανασχηματίζουμε σε μπάλα ζυμώνοντάς την ελάχιστα και ο λόγος που το κάνουμε αυτό είναι για να εγκλωβίσουμε περισσότερο αέρα στο εσωτερικό της ζύμης.
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί σκεπασμένη για άλλα 20 λεπτά και έπειτα την κάνουμε 2 μπάλες των 410 γρ.
- Τις αφήνουμε επίσης σκεπασμένες για 2-3 ώρες εκτός ψυγείου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους.
Tip 1: Χρησιμοποιούμε γάντι κατά το ζύμωμα για να μην κολλάει η ζύμη στο χέρι μας.
Συνολικός χρόνος ζυμώματος: 12-14 λεπτά
Πώς μαγειρεύουμε τα θαλασσινά
- Αφού ξεπαγώσουμε τα μύδια και τις γαρίδες, τα σοτάρουμε όλα μαζί σε χαμηλή φωτιά με ελάχιστο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε λίγο πιπέρι και σβήνουμε με ούζο.
- Αφού εξατμιστεί το ούζο, προσθέτουμε 3 κ. σ. σάλτσα ντομάτας και λίγη (5 ml) μουστάρδα.
- Ανακατεύουμε και στο τέλος προσθέτουμε την καβουρόψυχα σε μικρά κομμάτια.
Πώς κάνουμε το λάδι μαϊντανού
- Αφού πλύνουμε και στεγνώσουμε τον μαϊντανό, τον ψιλοκόβουμε (χωρίς τα κοτσάνια του) και τον βάζουμε στο μπλέντερ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι.
- Μλεντάρουμε καλά.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ανοίγουμε την ζύμη και αλείφουμε την πίτσα με τη σάλτσα ντομάτας.
- Ψήνουμε στο maximum της θερμοκρασίας σε διπλή αντίσταση έχοντας το ταψί μας στην κάτω σχάρα του φούρνου.
- Αφού ψηθεί η πίτσα μας, προσθέτουμε τα τυριά και τα θαλασσινά μας και την τοποθετούμε στο μεσαίο τμήμα του φούρνου μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να ψηθεί ομοιόμορφα η κρούστα της.
- Στο τέλος και αφού ψηθεί η πίτσα μας, προσθέτουμε το λαδάκι μαϊντανού που ετοιμάσαμε.
- Κόβουμε σε 8 κομμάτια και σερβίρουμε.
- Προαιρετικά προσθέτουμε ρίγανη.
Μπορείτε επίσης να δείτε το βίντεο της συνταγής πατώντας εδώ.