ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή για παστίτσιο θαλασσινών

Ένα παστίτσιο με άρωμα θάλασσας!

chef_giorgos_tsoulis.jpg
Γιώργος Τσούλης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παστίτσιο θαλασσινών από τον Γιώργο Τσούλη

Αυτό το παστίτσιο έχει για βάση το αγαπημένο κοφτό μακαρονάκι και για νοστιμιά το καλαμάρι, τα μύδια, τις γαρίδες, το χταπόδι… Αυτή η διαφορετική εκδοχή του παστίτσιου που όλοι ξέρουμε, φέρνει τη θάλασσα στο πιάτο μας.

Υλικά για 4 άτομα:
  • 250 γρ. μακαρονάκι κοφτό ολικής 
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 150 γρ. καλαμάρι, κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 150 γρ. μύδια, μόνο την ψίχα
  • 150 γρ. γαρίδες, μικρές και καθαρισμένες
  • 150 γρ. χταπόδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 στικ σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, κομμένο σε κυβάκια
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, κομμένη σε κυβάκια
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 20 ml ούζο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • Τριμμένη γραβιέρα, για το πασπάλισμα

Για την μπεσαμέλ:

  • 1lt γάλα, πλήρες
  • 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 100 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ., κοσκινισμένο
  • 2 κρόκους αυγών
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Medium
  • €€
  • 70
  • All
  • 580
  • Κυρίως πιάτο
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μια κατσαρόλα με νερό. Μόλις βράσει καλά, αλατίζουμε και προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι βράζοντας το 2 λεπτά λιγότερο από το χρόνο που αναγράφεται στη συσκευασία, ώστε να βγει al dente.
  2. Έπειτα, τοποθετούμε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να ζεσταθεί. Αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και σοτάρουμε 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  3. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο, το σέλερι, την πιπεριά, τα καρότα και τα σοτάρουμε για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  4. Κατόπιν, προσθέτουμε το καλαμάρι, τα μύδια, τις γαρίδες, το χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για ακόμα 4-5, μέχρι να απορροφήσουν όλα τα υγρά.
  5. Αμέσως μετά, προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε με το ούζο αφήνοντας να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  6. Τέλος, προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, τη δάφνη, ανακατεύουμε εκ νέου και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10-12 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Τα τελευταία 2 λεπτά αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μέλι.
  7. Για την μπεσαμέλ: Παράλληλα, τοποθετούμε μια βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να λιώσει.
  8. Αφού λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς, ώστε να μην κολλήσει στην κατσαρόλα κι έπειτα, ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα συνεχίζοντας το ανακάτεμα με το σύρμα χειρός, για να μην κάνει σβόλους η μπεσαμέλ.
  9. Αφού δέσει, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους, το μοσχοκάρυδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα.
  10. Σύνθεση: Σε ένα ορθογώνιο πυρίμαχο σκεύος διαστάσεων 35Χ25 εκ., προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι, 3 κ.σ. από τη μπεσαμέλ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ώστε να πάει παντού η μπεσαμέλ.
  11. Ύστερα, ρίχνουμε τα θαλασσινά πάνω από τα ζυμαρικά, καλύπτουμε με την υπόλοιπη μπεσαμέλ χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι και πασπαλίζουμε με την τριμμένη γραβιέρα.
  12. Τέλος, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα πάνω κάτω για 30-35 λεπτά.
  13. Μόλις είναι έτοιμο, κόβουμε σε κομμάτια το παστίτσιο και σερβίρουμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ