- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Γράφει η Μαρία Γριζά*
Σου αρέσει να πειραματίζεσαι στην κουζίνα και κάθε φορά να κάνεις την υπέρβαση; Θες να φας σουπιά, άλλα δεν σου αρέσει καμία από τις συνηθισμένες συνταγές; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις την παρακάτω συνταγή! Θα ανακαλύψεις ότι ο γλυκόξινος συνδυασμός πηγαίνει σχεδόν σε όλα τα φαγητά, ακόμη και στις «παρεξηγημένες» σουπιές…
*Η Μαρία Γριζά, με σπουδές στο τμήμα ψηφιακών μέσω και επικοινωνίας στην πανέμορφη Καστοριά, είναι από μικρή λάτρης του γέλιου και του καλού φαγητού. Είναι δημιουργός των dish_makers.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα σε αυτή τη συνταγή είναι οι σουπιές. Θέλουμε τις σουπιές μας καλά καθαρισμένες. Οπότε αν πάρουμε φρέσκιες, ζητάμε από τον ψαρά μας να τις καθαρίσει. Αν πάλι πάρουμε κατεψυγμένες, επιλέγουμε να είναι καθαρισμένες.
- Σε ένα μπολ ρίχνουμε το σκόρδο ψιλοκομμένο, το τζιντζερ, τη σόγια σος, το ξύδι, το μπούκοβο, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατέυουμε πολύ καλα.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι προσθέτουμε το υπόλοιπο λάδι και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμύδια (έχοντας τα κόψει σε λεπτές ροδέλες), το κρεμμύδι, το καρότο και την πιπεριά (κομμένη σε φέτες).
- Όλας μας τα λαχανικά είναι κομμένα σε λεπτές φέτες και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα για 5΄- 6΄. Αφου τα λαχανικά μας μαλακώσουν, τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε στην άκρη.
- Ξεκινάμε με τις σουπιές. Τις κόβουμε σε λεπτές φέτες και προσέχουμε όλα μας τα κομμάτια να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος.
- Μόλις τις κόψουμε, τις χαράζουμε διαγώνια και αμέσως τις ρίχνουμε στο τηγάνι που κάναμε τα λαχανικά μας και τις σοτάρουμε για 4΄.
- Είναι σημαντικό να δούμε τις σουπιές μας να ροδίζουν αν στα 4΄δεν εχουμε αυτό το αποτέλεσμα παρατείνουμε για άλλα 2΄- 3΄.
- Μόλις αποκτίσουν το επιθυμητό χρώμα, ρίχνουμε την αρχική μας μαρινάδα με τη σόγια σος και αφήνουμε το μείγμα μας πάνω σε δυνατή φωτιά για άλλα 2΄μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Μόλις λιώσει και η ζάχαρη, προσθέτουμε τα λαχανικά μας και ανακατεύουμε καλά ώστε η σάλτα να παέι παντού!
- Θα δούμε πως η σάτσα μας δεν έχει αυτή την πηχτή υφή που έχουμε συνηθίσει, οπότε για να την πετύχουμε αραιώνουμε το κορν φλάουερ με 3 κ.σ. νερό και το ρίχνουμε στο τηγάνι.
- Ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά και τα αφήνουμε όλα να πάρουν μια τελευταία βράση πριν τα αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Πασπαλίζουμε με σουσάμι και σερβίρουμε με το ρύζι που ήδη έχουμε βράσει.
Καλή μας όρεξη!
Για περισσότερες συνταγές ακολουθήστε το dish_makers στο Instagram!