- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά των παιδικών μου χρόνων. Πλούσιο, χορταστικό, πληθωρικό, πεντανόστιμο. Στην παρακάτω συνταγή αντικατέστησα το κοφτό μακαρονάκι με κριθαράκι, και δεν φαντάζεστε πόση διαφορά κάνει αυτή η μικρή, ανεπαίσθητη αλλαγή! Για το μαγείρεμά του, ακολούθησα την τακτική του ριζότο (προσθέτω σιγά-σιγά το ζωμό από το χταπόδι και περιμένω μέχρι να απορροφήσει το κριθαράκι τα υγρά, ανακατεύοντας συνεχώς). Το κριθαράκι δένει μοναδικά με τον ζωμό από το χταπόδι, και χυλώνει υπέροχα. Μία παράκληση έχω μόνο: αν ο ιχθυοπώλης σας έχει φρέσκο χταπόδι, προτιμήστε το. Στη φρεσκάδα του κρύβεται όλη η νοστιμιά αυτής της συνταγής.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το πράσο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα.
- Σβήνουμε με τη μαυροδάφνη και περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τη δάφνη, τα μπαχάρια, το θυμάρι, τον ντοματοχυμό, το νερό και το χταπόδι. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το χταπόδι να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Θα χρειαστεί περίπου από 50 λεπτά μέχρι 1 ώρα και κάτι, εξαρτάται από το χταπόδι κι από το αν είναι κατεψυγμένο ή όχι (τα φρέσκα χταπόδια χρειάζονται περισσότερη ώρα). Σε κάθε περίπτωση στα 50 λεπτά με 1 ώρα, τρυπάμε το χταπόδι με ένα πιρούνι για να δούμε αν έχει μαλακώσει.
- Όταν το χταπόδι βράσει, το αφαιρούμε από την κατσαρόλα, σουρώνουμε το ζουμί του και το κρατάμε στην άκρη.
- Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κριθαράκι. Όταν αρχίσει να αλλάζει χρώμα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το ζουμί που έχουμε κρατήσει από το χταπόδι και ανακατεύουμε συνεχώς (ακολουθώντας στην ουσία τον τρόπο μαγειρέματος του ριζότο).
- Μόλις το κριθαράκι είναι έτοιμο, κόβουμε σε μικρές μπουκιές το χταπόδι και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το κριθαράκι. Ανακατεύουμε να πάει παντού.
- Σερβίρουμε με φρέσκο θυμάρι.