ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τραχανάς της γιαγιάς, πανεύκολος, νόστιμος και υγιεινός

Φτιάχνεται πολύ πιο εύκολα απ’ όσο νομίζεις!

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνταγή για τραχανά
Τραχανάς από την αρχή

Μια από τις αγαπημένες καλοκαιρινές εικόνες της ελληνικής υπαίθρου είναι αυτή: μια γιαγιά που απλώνει τραχανά στο τραπέζι της ασβεστωμένης της αυλής. Είναι απογευματάκι («να’ χει πέσει ο ήλιος»), τα τζιτζίκια τραγουδούν ξέφρενα, το απαλό αεράκι κάνει τα φύλλα της συκιάς να κουνιούνται τεμπέλικα. Ο τραχανάς, αφού απλωθεί και ξεραθεί προσεκτικά, θα αποθηκευτεί με κάθε φροντίδα στο ντουλάπι της κουζίνας, για να είναι πάντα εύκαιρος να ζεστάνει τα κρύα βράδια του χειμώνα.

Εύκολη συνταγή για τραχανά

Όσο χρονοβόρος είναι να τον φτιάξεις, τόσο χρόνο σου γλυτώνει στο μαγείρεμα. Χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά και η θαλπωρή του, πάντα θα μας θυμίζει τις γλυκές, παινεμένες γιαγιάδες…

Εύκολη συνταγή για τραχανά

  • 1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό (όσα λιπαρά θέλουμε)
  • 6 αυγά
  • 20-30  γρ. φρέσκια μάγια (ένα τετράγωνο κομμάτι, περίπου στο μέγεθος της παλάμης)
  • ½ κ. γλ. αλάτι
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει (περισσότερο από κιλό)
  • Easy
  • 120+
  • All
  • Κυρίως πιάτο
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Διαλύουμε τη μαγιά σε 100ml χλιαρό νερό (προσοχή να μην είναι πολύ ζεστό).
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
  3. Ζυμώνουμε.
  4. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
  5. Κόβουμε το ζυμάρι σε κομματάκια (περίπου στο μέγεθος ενός κρόκου αυγού) και τα τοποθετούμε αραιά πάνω σε ένα καθαρό ύφασμα. Βάζουμε λίγο λάδι στα χέρια μας για να μην κολλάνε όταν το κόβουμε.
  6. Την επόμενη μέρα κόβουμε τα κομμάτια σε ακόμη μικρότερα κομματάκια και τα αφήνουμε πάνω στο ύφασμα μια μέρα ακόμη ή μέχρι να στεγνώσουν (ο χρόνος που θα τους πάρει να στεγνώσουν εξαρτάται από την εποχή). Προσοχή: δεν τα αφήνουμε να ξεραθούν τελείως γιατί δεν θα τρίβονται εύκολα.
  7. Όταν στεγνώσουν τα κομμάτια τα τρίβουμε σε ένα κόσκινο με το χέρι (φοράμε γάντια γιατί πονάει). Δυστυχώς το μίξερ δεν κάνει γιατί ο τραχανάς μας θα γίνει… αλεύρι!
  8. Μόλις τα κομματάκια τριφτούν και γίνουν τραχανάς, τον αφήνουμε και πάλι να στεγνώσει, καλά αυτή τη φορά (θα χρειαστεί περίπου 2-3 μέρες). Μετά τον αποθηκεύουμε.
  9. Αποθηκεύουμε τον τραχανά σε υφασμάτινο σακουλάκι, το οποίο και δένουμε καλά. Δεν χρειάζεται ψυγείο, διατηρείτε πολύ καιρό στο ντουλάπι (αν και είμαστε σίγουροι ότι θα τον τελειώσεις πολύ γρήγορα, έτσι νόστιμος και υγιεινός που είναι).

Πώς τον μαγειρεύουμε:
Μια κλασική συνταγή είναι με ντομάτα. Αν έχουμε έτοιμη σάλτσα ντομάτας, αρκεί να ρίξουμε μια χούφτα τραχανά και να ανακατέψουμε για 2-3 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και το γεύμα μας είναι έτοιμο!  Αν όχι, τότε απλά τσιγαρίζουμε ένα κρεμμύδι, προσθέτουμε στην κατσαρόλα φρέσκιες ντοματούλες και μόλις γίνει η σάλτσα μας ρίχνουμε τον τραχανά (για 2 άτομα ένα πιατάκι του καφέ αρκεί) και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά. Έτοιμος!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ