ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Veggie λαζάνια για μεγάλες πείνες

Τόσο νόστιμα που θα θέλεις να φας όλο τα ταψί μόνος σου

christiperri.jpg
Κρίστυ Περρή
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
veggie_lazania.jpg
Vegeterian λαζάνια

Ας δοκιμάσουμε ένα υπέροχο και πλήρες γεύμα χωρίς κρέας αλλά με ακαταμάχητη νοστιμιά. Τα veggie λαζάνια θα εκτιμηθούν από όλη την παρέα της καραντίνας (ή από εσένα τον ίδιο και μόνο) για την λαχταριστή τους γεύση και τις θρεπτικές τους ιδιότητες, οι οποίες λόγω των λαχανικών είναι πολλές. Ένα comfort φαγητό που όμως δεν περιέχει πεντακόσιες χιλιάδες θερμίδες και αποτελεί το ιδανικό μεσημεριανό για να σου φτιάξει την διάθεση και να ικανοποιήσει την πείνα σου. Θα χρειαστεί λίγος παραπάνω χρόνος για να το τελειοποιήσεις, όμως από χρόνο όλοι έχουμε αρκετό αυτήν την εποχή. Καλή επιτυχία!

Υλικά:
  • 1 μεγάλο πακέτο μανιτάρια (400 ή 500 γρ)
  • 2 μεγάλα μανιτάρια porto bello
  • 1 κόκκινη πιπεριά μεγάλη
  • 3 κολοκυθάκια
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο
  • 4 ώριμες ντομάτες
  • 1 μικρό κουτί χυμό ντομάτας
  • 1/2 φλυτζάνι λάδι
  • Αλάτι, σκόνη σκόρδο, πάπρικα καυτερή, πάπρικα γλυκιά, λίγη ζάχαρη.
  • Αν σου αρέσουν τα καυτερά, σηκώνει και λίγο μπούκοβο.
  • Λαζάνια που δεν χρειάζονται προβράσιμο
  • 1 κουτί cottage cheese,
  • Λίγη τριμμένη γραβιέρα ή παρμεζάνα ή ότι άλλο σκληρό τυρί έχεις.

Υποσημείωση: Φυσικά μπορείς αντί για cottage να βάλεις μπόλικο τσένταρ, απλώς θα ανέβει θερμιδικά.

  • Autumn
  • Κυρίως πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τεμαχίζουμε τα μανιτάρια αφού τα έχουμε καθαρίσει.
  2. Στα porto bello ξεφλουδίζουμε την καφέ επιφάνειά τους. Τα αλέθουμε μαζί με την πιπεριά και τα κολοκυθάκια στη κουζινομηχανή μας ώσπου να γίνουν πολύ ψιλοκομμένα, σαν κιμάς.  Κατόπιν τρίβουμε πολύ ψιλά τα καρότα και τα βάζουμε κι αυτά στο μίγμα των λαχανικών.Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τις πολτοποιούμε κι αυτές.
  3. Κόβουμε το κρεμμύδι σε πολύ μικρά καρέ. Το σοτάρουμε να μαλακώσει αλλά όχι να τσιγαριστεί πολύ.
  4. Ρίχνουμε το μίγμα λαχανικών στο τηγάνι μας και το σοτάρουμε κι αυτό να μαλακώσει. Αλατίζουμε και προσθέτουμε την σκόνη σκόρδου.
  5. Όταν το μίγμα μας αρχίζει να χάνει όγκο, ρίχνουμε μέσα τον πολτό φρέσκιας ντομάτας αλλά και τον χυμό ντομάτας από το κουτί. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μπόλικο μίγμα και σάλτσα γιατί τα λαζάνια θα χρειαστούν αρκετά υγρά για να μαλακώσουν και να βράσουν. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα μπαχαρικά, την ζάχαρη και σκεπάζουμε το τηγάνι, χαμηλώνοντας την φωτιά.
  6. Το αφήνουμε να βράσει για 15-20 λεπτά περίπου.
  7. Σε καθαρό μπλέντερ χτυπάμε το cottage cheese να γίνει πουρές μαζί με 3-4 κουταλιές της σούπας σάλτσα που παίρνουμε με το κουτάλι μας πάνω πάνω από το μείγμα λαχανικών.
  8. Θα χρειαστούμε ένα ορθογώνιο ταψάκι ή πυρίμαχο γυάλινο όπου θα απλώσουμε τρεις τέσσερις κουταλιές σάλτσας πριν στρώσουμε τα λαζάνια. Κι εδώ προσπαθούμε να πάρουμε από πάνω πάνω ώστε να έχουμε μόνο υγρό και όχι λαχανικά.
  9. Κατόπιν στρώνουμε λαζάνια φροντίζοντας να καλύπτει το ένα το άλλο και στο μήκος και στο πλάτος. Τσακίζουμε λιγάκι τις γωνίες για να πάνε τα λαζάνια ως την άκρη άκρη του ταψιού μας. Θέλουμε να φτιάξουμε μια στέρεη βάση για το φαγητό μας. Με μια βαθιά κουτάλα καλύπτουμε τα λαζάνια με το μισό μείγμα λαχανικών και πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα.
  10. Δεύτερη στρώση λαζάνια. Εδώ θα χρησιμοποιήσουμε τον πουρέ του cottage και θα απλώσουμε ένα μέρος του πάνω σε κάθε λαζάνι. Ακολουθεί το υπόλοιπο μίγμα λαχανικών. Πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα. 
  11. Τρίτη στρώση λαζάνια και καλύπτουμε με το υπόλοιπο cottage. Πασπαλίζουμε πιο γενναιόδωρα με την γραβιέρα και σκεπάζουμε το ταψάκι μας με μια στρώση λαδόχαρτο και μια στρώση αλουμινόχαρτο.
  12. Θα ψήσουμε το φαγητό μας σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στις αντιστάσεις για 15 λεπτά. Κατόπιν θα το ξεσκεπάσουμε και θα το ψήσουμε έτσι για άλλα 8-10 λεπτά.
  13. Περιμένουμε να κρυώσει ελαφρά και σερβίρουμε κόβοντας μεγάλα ορθογώνια κομμάτια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ