ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κρητικό τραπέζι: Αρνάκι με σταμναγκάθι, μια από τις πιο διάσημες συνταγές του νησιού

Η Εύα Παρακεντάκη μας μαθαίνει τις συνταγές του τόπου της

mama5_1.jpg
Εύα Παρακεντάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
arnaki-anoigma.jpg

Ούτε δυσεύρετα υλικά, ούτε περίπλοκες κατασκευές, αυτή είναι η κρητική κουζίνα! Κουζίνα της απλότητας και των λίγων, εξαιρετικών υλικών με το αρνάκι να κάνει τον τέλειο συνδυασμό με το διάσημο κρητικό χορταράκι. Συνταγή εύκολη και απλή, μπορεί να σταθεί στο καθημερινό τραπέζι μια κρύα μέρα του χειμώνα, άνετα όμως παίρνει θέση και στο τραπέζι της γιορτής. Φυσικά μπορεί να γίνει το ίδιο νόστιμο και με άλλα χορταρικά-μυρώνια, καυκαλήθρες κλπ.  

Υλικά συνταγής
  • 1 ½ κιλό αρνάκι ή κατσικάκι  
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 1 κιλό σταμναγκάθι
  • 2 λεμόνια το χυμό τους
  • Αλάτι
  • Easy
  • €€
  • 120
  • All
  • Κυρίως πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τσιγαρίζουμε το αρνί με το λάδι. Αφού πάρει χρώμα σβήνουμε με το κρασί μας. Σκεπάζουμε και σιγοψήνουμε μέχρι να μαλακώσει το κρέας μας χωρίς καθόλου νερό, 1,30 ώρα περίπου
  2. Το σταμναγκάθι μας το έχουμε πλύνει καλά και το κρατάμε στο νερό όταν το προσθέσουμε στην κατσαρόλα μας δεν το στραγγίζουμε, το βάζουμε με ό,τι νερά κρατάει. Αλατίζουμε και σκεπάζουμε το φαγητό μέχρι να ψηθεί το σταμναγκάθι.
  3. Στο τέλος του μαγειρέματος προσθέτουμε το λεμόνι δίνουμε 2-3 βράσεις και σβήνουμε τη φωτιά.
  4. Το αφήνουμε 5 λεπτά να μπομπάνει (δηλαδή να «κάτσει», να «ξεκουραστεί»!).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ