- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
A.V. Guest
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σε περιόδους εκτός νηστείας προσθέστε 300 γραμμ. τρίμματα φέτας στο μείγμα των χόρτων και κρατήστε 1 γλ. τσαγιού τρίμματα. Με αυτά πασπαλίστε την επιφάνεια του φαγητού λίγο πριν το βάλετε στο φούρνο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Από την προηγούμενη μουσκεύουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με 1 κ. γλ. σόδα μαγειρικής.
- Την επομένη ξεπλένουμε πολύ καλά. Βράζουμε τους γίγαντες με καθαρό νερό για 30’. Τους στραγγίζουμε με σουρωτήρι.
- Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι. Το κόβουμε σε χοντρά κομμάτια. Το βάζουμε σε μπολ και το αλατίζουμε. Το αφήνουμε να σταθεί για 15’. Το μαραίνουμε ζουλώντας το με τα χέρια, να αποβάλλει τα υγρά του . Το τοποθετούμε σε μπολ.
- Προσθέτουμε τα μυρωδικά, (άνηθο, μαϊντανό), το πράσο, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Τ’ ανακατεύουμε όλα πολύ καλά.
- Σε λαδωμένο μακρόστενο πυράντοχο σκεύος ή στρογγυλό 32 ή 34 εκ. ταψί στρώνουμε τα μισά χόρτα.
- Ενδιάμεσα κάνουμε μία στρώση τους γίγαντες, από πάνω τοποθετούμε τα υπόλοιπα χόρτα. Καλύπτουμε με μία στρώση ψιλοκομμένες ντομάτες. Αλατοπιπερώνουμε.
- Περιχύνουμε το φαγητό με το ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα, μέχρι να πιει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.
*Η συνταγή είναι του σεφ Βασίλη Λορέντζου.