- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Οι γιορτές είναι εδώ. Ωραία τα δέντρα και οι στολισμοί, καλά τα ποτά και τα ξενύχτια αλλά σαν το γιορτινό τραπέζι δεν έχει! Για όσους θέλουν να δώσουν ένα διαφορετικό «twist» στο μενού, αυτό το χοιρινό με ρούμι και γλυκοπατάτες, θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας. Πρόκειται για μια συνταγή δεμένη και ισορροπημένη, χωρίς μπελαλίδικες διαδικασίες και δυσεύρετα υλικά. Εμείς βάζουμε τη συνταγή και τα tips, εσείς βάλτε το κέφι και τη μαεστρία και απολαύστε το.
Tips
- Όταν ψήνουμε μεγάλα κομμάτια κρέατος, έχουμε πάντα θερμόμετρο μαγειρικής ώστε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία. Για το χοιρινό, το ακριβές ψήσιμο προϋποθέτει τη θερμοκρασία 72 βαθμών στο κέντρο του.
- Στην αρχή, τοποθετούμε το ταψί χαμηλά στον φούρνο και μετά το ανεβάζουμε στη μεσαία σκάλα για να κάνει την κρούστα.
- Κατά τη διάρκεια το ψησίματος ελέγχουμε αν έχει υγρά και αν χρειαστεί προσθέτουμε βραστό νερό στην άκρη του ταψιού – και όχι πάνω στις πατάτες.
- Διαλέγουμε πορτοκάλια γλυκά και ακέρωτα.
- Το κρέας, όταν βγει από τον φούρνο συνεχίσει να μαγειρεύεται για αρκετή ώρα οπότε φροντίστε να είναι ζουμερό όταν κλείσετε το μάτι.
- Ταιριάζει τέλεια με κόκκινο μεστό και στιφό κρασί.
- Όσο περισσότερο μαρινάρουμε τόσο κερδίζουμε σε γεύση. Προσοχή όμως, αν ανοίγετε τον φούρνο κάθε 10’ υπάρχει κίνδυνος ο φούρνος να χάνει συνεχώς θερμοκρασία και το φαγητό να μην μαγειρευτεί ομοιόμορφα και εντός χρόνου.
- Η συνταγή δεν περιέχει τοποθέτηση προϊόντων. Προτείνουμε όμως, το παλαιωμένο ρούμι Diplomatico reserve που είναι από ζαχαροκάλαμο Βενεζουέλας και αναδύει τα αρώματά του και τη γλυκάδα χωρίς να αφήνει την πίκρα από το αλκοόλ- στο κάτω κάτω, ρούμι είναι, χαμένο δεν θα πάει!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Χαράσουμε το μπούτι ελαφρά και το βάζουμε σε βαθύ σκεύος με κόκκινο κρασί. Το αφήνουμε όλο το βράδυ στο ψυγείο.Το βγάζουμε και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαόνουμε το φούρνο στους 180°c.
- Περιχύνουμε με το πορτοκάλι. Αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά το μπούτι και ρίχνουμε το δεντρολίβανο και τις φλουδες στο ταψί. Το σκεπάζουμε με λαδόκολλα και ψήνουμε στο φούρνο στους 170ºC για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις πλένουμε πολύ καλά και τις κόβουμε σε σχήμα κυδώνι. Συμπληρώνουμε με λάδι, ξύδι, τον χυμό από μισό πορτοκαλι σκόρδο και τα κρεμμύδια κομμενα σε ροδελες λεπτες και τα αφηνουμε για 15 λεπτα.
- Ξεσκεπάζουμε το μπούτι και προσθέτουμε προσεκτικά τις πατάτες για να μην πεταχτούν τα υγρά.
- Φτιάχνουμε μια πηχτή μαρινάδα με δύο κουταλίες της σούπας μέλι, χυμό από ένα πορτοκάλι, τρία σφηνάκια ρούμι, δυο κουταλιές του γλυκού μαύρη ζάραρη και πιπέρι.
- Αλείφουμε τακτικά το μπούτι κατά τη διάκρκεια του ψησίματος.
- Ένα τέταρτο πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τα αποξηραμένα cranberries.
- Όταν είναι έτοιμο, κλείνουμε το φούρνο αλλά το αφήνομε μέσα για περίπου 1:30 ώρα ώστε να δημιουργηθεί τραγανή κρούστα στο κρέας και να μελώσουν οι πατάτες.