ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Βαταπά ντε Μπαΐα - Ψητός κολιός αλά Ντιάμπολο

Οι συνταγές του Μουντιάλ: Νιγηρία εναντίον Αργεντινής

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
321308-631062.jpg

Βραζιλία – Βαταπά ντε Μπαΐα (γαρίδες κοκκινιστές)

Δε γίνεται να μιλήσουμε για φαγητά και συνταγές της Λατινικής Αμερικής και να μην συμπεριλάβουμε γαρίδες. Καλοκαιρινό, γευστικό και ελαφρώς πικάντικο, αυτό το πιάτο θα σας ενθουσιάσει!


Χιλή – Ψητός κολιός αλά Ντιάμπολο

Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο, λέει η παροιμία. Εντάξει, δε θα χαλάσει κι ο κόσμος για ένα μήνα αν τον δοκιμάσετε τώρα. Εμείς πάντως την ακολουθήσαμε τη συνταγή και δε το μετανιώσαμε καθόλου!

Υλικά συνταγών
  • *Βαταπά ντε Μπαΐα:
  • -----------------------------
  • 16 μεγάλες γαρίδες ψημένες και καθαρισμένες
  • 200 γρ. φιλέτο μπακαλιάρου
  • 4 ντομάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 λεμόνι
  • 1 κομμάτι τριμμένη πιπερόριζα
  • 1 καυτή πιπερίτσα
  • 100ml ζωμό ψαριού
  • 2 κ.σ. φιστίκια αράπικα
  • 2 κ.σ. τριμμένη καρύδα
  • 2κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
  • 1 πρέζα πάπρικα σε σκόνη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • -----------------------------
  • *Ψητός κολιός αλά Ντιάμπολο:
  • 4 κολιοί
  • 4 αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 1 κρεμμυδάκι τύπου εσαλότ
  • 2 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • 1 ματσάκι φρέσκο κόλιανδρο
  • μερικά φύλλα φρέσκιας μέντας
  • 1 πρέζα καυτερό πιπέρι σε σκόνη
  • χυμό ενός λεμονιού
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Hard
  • €€
  • 120
  • All
  • Κυρίως πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βραζιλία – Βαταπά ντε Μπαΐα (γαρίδες κοκκινιστές)

  1. Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι. Ψιλοκόβουμε την πιπερίτσα. Κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις ντομάτες και κρατάμε το ¼ από τους χυμούς που έβγαλαν κατά το κόψιμο. Πολτοποιούμε τα φιστίκια στο μπλέντερ και κρατάμε στην άκρη το ¼.
  2. Σε μια μεγάλη ρηχή κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με 1 κουταλιά λάδι. Προσθέτουμε τις μισές ντομάτες με το ζωμό τους. Τις αφήνουμε να μαγειρευτούν για μερικά λεπτά.
  3. Προσθέτουμε τα ¾ από τα φιστίκια, 1 κουταλιά τριμμένη καρύδα και μια κουταλιά ψιλοκομμένο κόλιανδρο. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τις υπόλοιπες ντομάτες, το ζωμό του ψαριού και βράζουμε έχοντας ξεσκέπαστο το σκεύος, για περίπου 15 λεπτά, να δέσει η σος. Αλατοπιπερώνουμε, σκεπάστε και διατηρήστε τη σος ζεστή.
  4. Με το υπόλοιπο λάδι τηγανίζουμε τα φιλέτα του ψαριού και από τις δύο πλευρές. Όταν είναι έτοιμα, προσθέτουμε τις γαρίδες και την καυτή σος. Αφήνουμε το φαγητό να πάρει ακόμα μια βράση. Σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι καυτό, πασπαλίζοντας το φαγητό με τα υπόλοιπα φιστίκια, την καρύδα και τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.

Χιλή – Ψητός κολιός αλά Ντιάμπολο

  1. Ξελεπιάζουμε, καθαρίζουμε από τα εντόσθια και πλένουμε καλά τους κολιούς. Χαράζουμε τα ψάρια ανά 2 εκ. Ανακατεύουμε το λάδι, το πιπέρι, το κύμινο, τη ζάχαρη, τον κόλιανδρο και το καυτερό πιπέρι σε σκόνη. Αλείψουμε τα ψάρια με αυτή τη σάλτσα. Ψήνουμε τους κολιούς στα κάρβουνα ή στο γκριλ για 3-4 λεπτά από την κάθε πλευρά, ανάλογα πόσο μεγάλα είναι τα ψάρια.
  2. Ψιλοκόβουμε τις ντομάτες, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμυδάκι και τα ανακατεύουμε καλά με το χυμό λεμονιού, την ψιλοκομμένη πιπεριά και την ψιλοκομμένη μέντα. Αλατοπιπερώνουμε και βάζουμε τη σάλτσα ντομάτας στο ψυγείο. Σερβίρουμε τους κολιούς με τη σάλτσα ντομάτας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ