- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μάθε ιστορία
Η ελιά είναι το ιερό δέντρο της Μεσογείου. Από τα προϊστορικά χρόνια συμβιώνει με τους λαούς που κατοικούσαν στη Μικρά Ασία, τη Συρία, την Παλαιστίνη, τον Ελλαδικό χώρο, την Ιταλία, τη Σικελία, την Ιβηρική Χερσόνησο, τη Νότια Γαλλία και τα παράλια της Βόρειας Αφρικής. Οι Φοίνικες, διέδωσαν πιθανότατα την καλλιέργεια της ελιάς στην Κρήτη και στα παράλια της Ελλάδος και οι Έλληνες αργότερα στους λαούς της Δυτικής Μεσογείου. Οι αρχές της ελαιοκαλλιέργειας τοποθετούνται περίπου στην 3η χιλ. π.Χ. Στο ανάκτορο της Ζάκρου στην ανατολική Κρήτη, βρέθηκαν ελιές μέσα σε δεξαμενή νερού και σε πινακίδες γραμμικής Β γραφής εντοπίζονται πληροφορίες για το λάδι, που εκτός από τη διατροφή το χρησιμοποιούσαν ως βάση για αρώματα και αλοιφές του σώματος πιστεύοντας ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Λόγω του σημαντικού ρόλου της στην αθηναϊκή οικονομία η ελιά έγινε το ιερό δέντρο της Αθήνας. Στα νομίσματά τους οι Αθηναίοι απεικόνιζαν την Αθηνά με στεφάνι ελιάς στο κράνος της και έναν αμφορέα με λάδι ή ένα κλαδί ελιάς. Η καλλιεργημένη ελιά σηματοδοτεί την εξέλιξη του πολιτισμού και τη μετατροπή του ανθρώπου σε γεωργό.
Side dishes tip: Σαλάτα με βραστές πατάτες λεμόνι λάδι και μαϊντανό.
Go Green tip: Όταν μαγειρεύετε χρησιμοποιήστε το καπάκι και μάλιστα καπάκι στο ίδιο μέγεθος με το σκεύος σας , σε αντίθετη περίπτωση, έχετε μεγάλη απώλεια ενέργειας. Καλύτερα να χρησιμοποιείτε τα μυρωδικά φρέσκα. Αγοράστε γλαστράκια με φασκόμηλο και δενδρολίβανο και φτιάξτε στη βεράντα το μποστάνι σας.
Go Healthy tip: Αντικαταστήστε το βούτυρο με ελαιόλαδο και χρησιμοποιήστε ζαμπόν με χαμηλά λιπαρά.
Σκονάκι: Αντί για γαλοπούλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στήθος από κοτόπουλο. Το πιάτο αυτό είναι νοστιμότατο τόσο ζεστό όσο και κρύο.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ξεπλένουμε τα φιλέτα γαλοπούλας τα απλώνουμε σε μια επιφάνεια κοπής και τα χτυπάμε καλά για να απλώσουν. Πάνω στα φιλέτα βάζουμε το ζαμπόν, τις ελιές και αλατοπιπερώνουμε. Τα τυλίγουμε με προσοχή σε μικρά ρολά και τα δένουμε με ένα σπάγκο μαγειρικής.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι με καπάκι ζεσταίνουμε ελαφρά το βούτυρο και το λάδι, προσθέτουμε τα φύλλα φασκόμηλου, το δενδρολίβανο και τα ρολά γαλοπούλας. Τα μαγειρεύουμε, γυρνώντας τα μερικές φορές (προσεκτικά όμως για να μη σπάσουν) για περίπου 10΄ μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσό χρώμα.
- Ρίχνουμε το κρασί, και συνεχίζουμε το μαγείρεμα έως ότου εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε αν θέλουμε λίγο ακόμα αλάτι και πιπέρι (Προσοχή όμως γιατί το ζαμπόν και οι ελιές είναι αλμυρά) σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να μαγειρευτούν σε σιγανή φωτιά σε για περίπου 1 ώρα. Αν προτιμάμε, αφού ρίξουμε το κρασί, τα μεταφέρουμε σε ένα ταψάκι σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τελειώνουμε στον φούρνο, στον αέρα, για 25’-30’.