- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Gadgets: Ειδικές καρφίτσες ή 1 μεγάλη και γερή βελόνα (σακοράφα) και νήμα μαγειρικής ή απλός σπάγκος
Σκονάκι: Τσεκάρετε τη λίστα των καλεσμένων και υπολογίστε περίπου 400 γρ. γαλοπούλα ανά άτομο. Όταν είναι έτοιμη, τη βγάζετε από το φούρνο και την αφήνετε σκεπασμένη με το αλουμινόχαρτο και μια πετσέτα κουζίνας για 20-30΄ πριν την κόψετε. Προσοχή να μην κολλήσει το αλουμινόχαρτο στην πέτσα. Ψήστε μέχρι το δέρμα να έχει ένα φωτεινό χρυσό χρώμα και τα τελευταία 30΄ αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, ώστε να πάρει ένα σκούρο χρυσοκαφέ χρώμα. Το μόνο αληθινό τεστ για να δείτε ότι το κρέας έχει ψηθεί, είναι ο έλεγχος της θερμοκρασίας και όχι το χρώμα του δέρματος.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για την γαλοπούλα:
- Από το προηγούμενο βράδυ πλένουμε τη γαλοπούλα πολύ καλά και βάζουμε μέσα στην κοιλιά το κρεμμύδι, τα κομμένα λεμόνια, και το θυμάρι.
- Την αφήνουμε στο ψυγείο, με αλουμινόχαρτο. Μια ώρα πριν την ψήσουμε τη βγάζουμε από το ψυγείο αφαιρούμε ότι είχαμε βάλει στην κοιλιά, την ξεπλένουμε, τη σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί και την αφήνουμε στην άκρη. Πριν ψηθεί πρέπει να έχει θερμοκρασία δωματίου.
Για τη γέμιση:
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τον κιμά και το μπέικον και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει ο κιμάς, για 3’-4’ περίπου.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5-6’. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε τα κουκουνάρια, τα δαμάσκηνα, το τρίμμα, το μήλο, τα κάστανα και στο τέλος το τυρί.
- Ανακατεύουμε το μείγμα ώστε να ενωθούν τα υλικά αλλά να μη λιώσουν και την αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει. Ετοιμάζουμε το μείγμα για να αλείψουμε τη γαλοπούλα, ανακατεύοντας καλά σε ένα μπολ το βούτυρο, το κονιάκ και το χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού.
- Αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα και την αλείφουμε ολόκληρη (μέσα και έξω) με το μείγμα του βουτύρου, με ένα κουτάλι βάζουμε τη γέμιση στην κοιλιά και την κλείνουμε ράβοντας με τη βελόνα το δέρμα στο τέλος της κοιλιάς (προσοχή να κλείσει καλά). Την υπόλοιπη γέμιση τη βάζουμε στο τέλος του λαιμού, γυρνάμε το δέρμα και το κλείνουμε καλά με μερικά καλαμάκια, τέλος δένουμε τα πόδια μεταξύ τους για να μην ανοίξουν με το ψήσιμο.
- Τοποθετούμε τη γαλοπούλα πάνω σε σχάρα και τη βάζουμε σε ένα ταψί. Ρίχνουμε το κρασί και λίγο νερό στο ταψί (προσοχή να μη μείνει χωρίς υγρά). Με το αλουμινόχαρτο σκεπάζουμε τη γαλοπούλα με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται το στήθος και οι φτερούγες, αλλά να μένουν ακάλυπτα τα πλευρά και το αλουμινόχαρτο να μην ακουμπάει επάνω στο δέρμα. Ψήνουμε τη γαλοπούλα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C. Κατά τη διάρκεια σχεδόν κάθε 40΄ βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και με μακρύ πινέλο αλείφουμε τη γαλοπούλα με το μείγμα για να μη στεγνώσει. Όταν πεταχτεί το θερμόμετρο η γαλοπούλα είναι έτοιμη, διαφορετικά υπολογίζουμε το χρόνο ψησίματος στα 40΄ανά κιλό συν 20΄στο τέλος.