- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
*Αν θέλετε πιο «χάι λέβελ» μαγειρική ακολουθείστε την πιο κάτω διαδικασία:
Μπισκ γαρίδας: βάλτε τα κεφάλια από τις γαρίδες με λίγο αλάτι και πιπέρι να βράσουν σε νερό που ίσα – ίσα τα σκεπάζει για πέντε λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός. Μόλις βράσουν σουρώνετε σε βαθύ μπολ το ζουμί και πιέζετε τα κεφάλια να βγάλουν όλη την ουσία τους. Αν βαριέστε ή αν βιάζεστε αυτό το στάδιο το παραλείπετε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα τηγάνι με καπάκι που έχετε βάλει 1κ.γ. βούτυρο αχνίζετε τις καθαρισμένες γαρίδες σε μέτρια φωτιά για τρία -πέντε λεπτά Το αφήνετε στην άκρη σκεπασμένο μακριά από τη φωτιά.
- Σε άλλο βαθύ, μεγάλο τηγάνι βάζετε 3κ.σ. λάδι και 1 κ. γ βούτυρο, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φινόκιο κομμένο σε καρεδάκια ( αν χρησιμοποιήσετε κύβο τον προσθέτετε σ’ αυτό το στάδιο), σε μέτρια φωτιά. Όταν μαλακώσουν τα λαχανικά βάζετε το ρύζι και το γυρνάτε μέχρι να γυαλίσει.
- Ανεβάζετε για λίγο την θερμοκρασία και σβήνετε με κρασί στο οποίο έχετε προσθέσει πέντε λεπτά πριν τη ζαφορά. Μόλις εξατμιστεί βάζετε και το ούζο, ανακατεύετε και περιμένετε να εξατμιστεί κι αυτό.
- Ξαναχαμηλώνετε την φωτιά και αν έχετε χρησιμοποιήσει τον κύβο αρχίζετε να ρίχνετε νερό χλιαρό και να ανακατεύετε, αν πάλι έχετε δικό σας ζωμό τον προσθέτετε, ή προσθέτετε το μπισκ της γαρίδας*.
- Προσθέτετε αλάτι πιπέρι (δοκιμάζοντας πάντα την αλμυρότητα λόγω κύβων ή ζωμών).
- Το στάδιο αυτό θα διαρκέσει περίπου είκοσι λεπτά, το ρύζι πρέπει να κρατάει στο κέντρο και να χυλώνει εξωτερικά, κι εσείς να κρατάτε σταθερό το επίπεδο των υγρών προσθέτοντας αναλόγως. Στο τέλος βάζετε τις αχνισμένες γαρίδες με τα υγρά τους. Προσθέτετε δυο τρεις κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα, την κρέμα, κι από πάνω ψιλοκομμένες τις τουφίτσες του φινόκιο.
- Σερβίρετε αμέσως, ιδανικά σε ζεσταμένα πιάτα. Το ριζότο είναι ένα φαγητό που όταν βγαίνει από την φωτιά όλοι πρέπει να κάθονται στο τραπέζι κι όχι να φωνάζετε; «Τρώμε, τρώμε!!!» γιατί θα φάτε λάσπη μέχρι να μαζευτούν και να κάτσουν.