- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Μάθε ιστορία:
Το αβγό, στη λαϊκή και μυθολογική φαντασία είναι το πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης του κόσμου και της ζωής. Συμβολίζει την ολότητα. Ο κρόκος είναι ο ουρανός και το ασπράδι η γη. Σύμφωνα με την Ινδουιστική παράδοση, ένα κοσμικό χρυσό αβγό δημιουργήθηκε από τα πρωτόγονα νερά περιέχοντας μέσα του όλο το σύμπαν. Το αβγό άνοιξε μετά από… χίλια χρόνια και έτσι γεννήθηκε ο υπέρτατος Θεός.
Στην αρχαία Ελλάδα τα αβγά συμβόλιζαν το μυστήριο της ζωής και της δημιουργίας. Στην ελληνική μυθολογία ο παιχνιδιάρης Δίας για να πλησιάσει την ανυποψίαστη Λήδα, γυναίκα του βασιλιά της Σπάρτης, μεταμορφώθηκε σε κύκνο. Από αυτή την περίεργη ένωση η Λήδα, (που το ίδιο βράδυ είχε πλαγιάσει και με τον βασιλιά), γέννησε ένα ίσως και δυο αβγά από όπου βγήκαν οι Διόσκουροι (κατά μια άλλη εκδοχή η Ωραία Ελένη και η Κλυταιμνήστρα). Στα χρόνια που περνούν συναντάμε το περίφημο αβγό του Κολόμβου, τον Χάμπτι-Ντάμτι, το βρετανικής καταγωγής αυγό – στιχοπλόκο, το τεράστιο αβγό που είδε στο ταξίδι του ο Σεβάχ ο Θαλασσινός και τα συμβολικά κόκκινα αυγά του Πάσχα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πως τη φτιάχνουμε:
- Ζεσταίνουμε το λάδι, σε μέτρια θερμοκρασία, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (Προσοχή, να έχει πυρίμαχο ή μεταλλικό χερούλι, γιατί μετά θα το βάλουμε στο φούρνο).
- Προσθέτουμε τις πιπεριές και τα κρεμμύδια, σοτάρομε ελαφρά για 5-6 λεπτά.
- Στα τρία τελευταία λεπτά προσθέτουμε το σκόρδο (αν το βάλουμε από την αρχή υπάρχει κίνδυνος να μαυρίσει και να δώσει άσχημη γεύση).
- Προσθέτουμε τις πατάτες, το θυμάρι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας απαλά, για 1-2 λεπτά ακόμα.
- Ανάβουμε το γκριλ. Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά τους κρόκους και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
- Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια και τα ρίχνουμε στους κρόκους.
- Ρίχνουμε το μείγμα στα λαχανικά ανακατεύοντας απαλά ώστε να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και ψήνουμε τη φριτάτα, χωρίς να ανακατώνουμε για μερικά λεπτά.
- Λίγο πριν πήξει εντελώς (προσοχή, πρέπει να κρατάει λίγο ζουμάκια γιατί όταν ψηθεί στο γκριλ, θα στεγνώσει), μεταφέρουμε το τηγάνι στο φούρνο κάτω από το γκριλ και ψήνουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
- Βγάζουμε από τον φούρνο τη φριτάτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3-4 λεπτά, την ξεκολλάμε από τα πλαϊνά τοιχώματα του τηγανιού και με τέχνη την «γλιστράμε» στην πιατέλα.
- Κόβουμε κομμάτια και σερβίρουμε.
Τρώγεται ζεστή ή κρύα