ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαλοπούλα με γέμιση, η σταρ των Χριστουγέννων

Για να καταπλήξετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι!

86432-193840.jpg
Ζιζή Σφυρή
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
315960-623357.jpg

Γιατί χριστουγεννιάτικο τραπέζι χωρίς γαλοπούλα δεν είναι χριστουγεννιάτικο τραπέζι, εμείς σου έχουμε εδώ την καλύτερη συνταγή για το αγαπημένο εορταστικό πουλερικό μας.

Υλικά για 10 άτομα
  • 1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
  • ¾ κιλού κιμά μοσχαρίσιο
  • 2-3 κουταλιές σούπας σταφίδες μαύρες
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • τα συκωτάκια (ΜΟΝΟ) της γαλοπούλας ψιλοκομμένα
  • 1 κουτί (γύρω στα 80-100γρ.) αποξηραμένα porcini (μουλιασμένα σε ζεστό νερό ή σε λευκό ξηρό κρασί για περίπου 20 λεπτά)
  • ½ ποτήρι κρασιού μπράντι
  • 2-3 φυλλαράκια φασκόμηλο
  • 3 κουταλιές σούπας καβουρδισμένο κουκουνάρι
  • 1 κούπα κάστανα βρασμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 1 πακέτο αγελαδινό βούτυρο
  • Χυμό από 2 πορτοκάλια, 2 μανταρίνια, 2 λεμόνια
  • 2 λεμόνια έξτρα για να τρίψουμε τη γαλοπούλα μέσα έξω να ξεμυρίσει
  • Αλάτι, πιπέρι, παρθένο ελαιόλαδο
  • Hard
  • €€
  • 120
  • Winter
  • Κυρίως πιάτο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  1. Βυθίζουμε σε καυτό νερό τη γαλοπούλα, τη στραγγίζουμε και την τρίβουμε μέσα έξω με λεμόνια.
  2. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με τον χυμό των λεμονιών, μανταρινιών, πορτοκαλιών και ζεσταίνουμε μια πλάκα βούτυρο αγελάδας.
  3. Αναμειγνύουμε βούτυρο με χυμό και κάνουμε μασάζ στη γαλοπούλα μέσα έξω και κάτω από το δέρμα της, κυρίως στο «πέτο» που θα βάλουμε και τη γέμιση. Την αφήνουμε στην άκρη.
  4. Σοτάρουμε με λίγο λάδι τον κιμά και τα συκωτάκια, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά γύρω στα 5-7 λεπτά.
  5. Σβήνουμε με το μπράντι, προσθέτουμε τα μανιτάρια μαζί με το κρασί ή το ζουμί τους, καθώς και τα κάστανα, τις σταφίδες, το κουκουνάρι και το φασκόμηλο.
  6. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε λίγο νερό και τα αφήνουμε να πάρουν βράση και να πιουν τελείως τα υγρά τους.
  7. Αν πρόκειται να ψήσουμε κατευθείαν μπορούμε να γεμίσουμε και με ζεστή τη γέμιση. Αν όχι, περιμένουμε να κρυώσει η γέμιση. Γεμίζουμε την κοιλιά και το πέτο, καρφώνουμε με οδοντογλυφίδες το πέτο και σφηνώνουμε ένα πράσινο πλυμένο και ακέρωτο μήλο στην είσοδο της κοιλιάς.
  8. Ο καλύτερος τρόπος ψησίματος της γαλοπούλας είναι μέσα σε γάστρα, αν δεν έχουμε ή αν δεν χωράει τη στρώνουμε με τις φτερούγες διπλωμένες πίσω σαν στρωματάκι, μέσα σε μεγάλο ταψί.
  9. Μετά βρέχουμε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα, που στύβουμε ελαφρώς και σκεπάζουμε τη γαλοπούλα. Από πάνω βάζουμε κι ένα μεγάλο κομμάτι αλουμινόχαρτο.
  10. Σε τακτά διαστήματα, περίπου εικοσάλεπτα, ανοίγουμε τα αλουμινόχαρτα και τις λαδόκολλες και βρέχουμε με πινέλο το δέρμα με τα ζουμιά του ταψιού. Στην αρχή θέλει φουλ θερμοκρασία να ζεσταθεί ο φούρνος και μετά από μισή ώρα χαμηλώνουμε στους 150 βαθμούς. Αν μειωθούν πολύ τα υγρά προσθέτουμε λίγο νερό. Η γαλοπούλα χρειάζεται περίπου τρία τέταρτα για κάθε κιλό, αυτό όμως είναι πολύ σχετικό, γιατί κάθε φούρνος είναι διαφορετικός. Δεν τρυπάμε για κανένα λόγο τη σάρκα να δούμε αν έχει γίνει.
  11. Όταν το κόκαλο του μπουτιού ξεκολλάει με άνεση από τη σάρκα είναι έτοιμη. Αν λείπει χρώμα από την τέλεια εμφάνιση ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και δυναμώνουμε το φούρνο για 10-15 λεπτά ή μέχρι να την δούμε ροδοκόκκινη

ΠΡΟΣΦΑΤΑ