- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Η paella συνήθως περιέχει ρύζι και θαλασσινά ή κρέας ή και τα δύο μαζί. Για την ισπανική κουζίνα είναι ένα πιάτο-σταρ. Στον αντίποδά της βρίσκεται το Biryani, ένα ινδικό φαγητό που περιέχει κρέας και ρύζι ή –στη χορτοφαγική του εκδοχή- ρύζι και λαχανικά. Η ομοιότητά τους κρύβεται στον τρόπο μαγειρέματος, (δηλαδή στο τηγανιτό ρύζι), αλλά και στο σκεύος (και τα δύο σερβίρονται μέσα στο τηγάνι που μαγειρεύτηκαν). Η διαφορά στην paella είναι ότι τα τελευταία δέκα λεπτά ψήνεται στο φούρνο. Το Biryani από την άλλη ανταγωνίζεται αυτή την τεχνική με τα δεκάδες, υπέροχα μπαχαρικά του. Μια δοκιμή θα σε πείσει. Εύκολο, γρήγορο, θα φέρει στην κουζίνα σου εξωτικό άρωμα και γεύση που θα θυμάσαι για καιρό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το κύμινο και την κανέλα και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συνεχώς, για 1 λεπτό ή μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αλατίζουμε.
- Ανακατεύουμε συνεχώς για 3-4 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, το κόλιανδρο και το τσίλι.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 1 λεπτό και προσθέτουμε τον κουρκουμά.
- Ρίχνουμε μέσα και τη γλυκοπατάτα και μαγειρεύουμε για ακόμα 2 λεπτά ή μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε να πάει παντού και ρίχνουμε το ζωμό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, ή μέχρι να απορροφηθεί εντελώς ο ζωμός.
- Απομακρύνουμε το τηγάνι από τη φωτιά.
- Με τη βοήθεια ενός κουταλιού σχηματίζουμε 4 ρηχές τρύπες.
- Σπάμε ένα αυγό σε κάθε τρύπα.
- Σκεπάζουμε ξανά το τηγάνι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά ή μέχρι να ψηθούν τα αυγά.
- Σερβίρουμε αμέσως με ψιλοκομμένη ντομάτα και γιαούρτι.