- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Στέλιος Παρλιάρος
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από τη ζάχαρη, παρουσιάζοντάς μας γλυκές συνταγές, ανάμεσά τους και αυτή τη συνταγή για μελομακάρονα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.
Συνταγή για μελομακάρονα από τον Στέλιο Παρλιάρο
© Άλκης Καλούδης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το σιρόπι:
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξύλα κανέλας.
- Τοποθετούμε την κατσαρόλα στη φωτιά, αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 1 λεπτό και την αποσύρουμε.
- Τέλος, ρίχνουμε το μέλι και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τα μελομακάρονα:
- Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά (και το λιωμένο βούτυρο).
- Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά.
- Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι, τη σόδα και το καρύδι.
- Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω, έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα, για να μη σφίξει).
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μία επιφάνειά τους από τρίφτη.
- Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ένα ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει μια λαδόκολλα, και ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160οC για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα.
- Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από τον φούρνο, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι και με μια κουτάλα τα γυρίζουμε, για 1 λεπτό περίπου, στην κατσαρόλα.
- Στη συνέχεια τα αφήνουμε σε μια σήτα ώστε να στραγγίξουν.
- Τέλος, βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι σε μια πιατέλα, τοποθετούμε μια σειρά μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.