ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μικρά κέικ με τόνκα

Μια συνταγή από το περιοδικό Μίξερ

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μικρά κέικ με τόνκα
© Άλκης Καλούδης

To περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από τη σοκολάτα, παρουσιάζοντάς μας γλυκές συνταγές, ανάμεσά τους και αυτή τη συνταγή για μικρά κεικ με τόνκα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.

Μικρά κέικ με τόνκα 

Μικρά κέικ με τόνκα
© Άλκης Καλούδης

 

Υλικά για 8 άτομα

Υλικά για το κέικ:

  • 200 γρ. αμύγδαλο σκόνη
  • 125 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 3αυγά (150 γρ.)
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 20 γρ. ρούμι μαύρο
  • 125 γρ. κουβερτούρα 66% κακάο
  • 3 γρ. τόνκα τριμμένη (μισό κουταλάκιτου γλυκού

Υλικά για το γλάσο:

  • 300 γρ. σοκολάτα 55% κακάο
  • 300γρ. κρέμα γάλακτος 35-36% λιπαρά
  • 1 κ.γ.μέλι

  • Easy
  • 90 λεπτά
  • 8 Μερίδες
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ:

  1. Λιώνουμε την κουβερτούρα και το βούτυρο σε μπενμαρί ή στον φούρνο μικροκυμάτων.
  2. Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα αυγά και τη ζάχαρη,ώσπου να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  3. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου και την τριμμένη τόνκα.
  4. Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρούμι και ανακατεύουμε πολύ καλά με μια μαρίζ.
  5. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε τσέρκια, διαμέτρου 8-9 εκ. και ύψους 8 εκ., έτσι ώστε το χαρτί να εξέχειπερίπου 2 εκ.
  6. Έπειτα γεμίζουμε με το μείγμα έως 1 εκ. κάτω από το ύψος του τσέρκικαι ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170οC για 30 λεπτά.
  7. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε.
  8. Τέλος, τα τοποθετούμε σε μια σίτα και τα γλασάρουμε.

Για το γλάσο:

  1. Τεμαχίζουμε την κουβερτούρασε μικρά κομμάτια.
  2. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και πριν πάρει βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε την κρέμαστη σοκολάτα.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μέλι.
  4. Με ένα μπλέντερ χειρός ομογενοποιούμε πολύ καλά το μείγμα, χωρίς να απομακρύνουμε το μπλέντερ από το γλάσο, προκειμένου να πετύχουμε μια λεία υφή.

*Εναλλακτικά, αντί για μικρά κέικ, μπορούμενα φτιάξουμε μεγάλο κέικ σε τσέρκι διαμέτρου 24 εκ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ