- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Στέλιος Παρλιάρος
2’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από τον καφέ, παρουσιάζοντάς μας γλυκές συνταγές, ανάμεσά τους και αυτή τη συνταγή για ρολό μαρέγκας με καφέ και μασκαρπόνε. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.
Συνταγή για προφιτερόλ με παγωτό βανίλια και σος απο καφέ
© Άλκης Καλούδης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα σου:
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό, το βούτυρο, το αλάτι και τη ζάχαρη.
- Μόλις αρχίσουν να βράζουν, ρίχνουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 3 λεπτά. Κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε το μείγμα σ’ ένα σκεύος και το σκεπάζουμε με μια πετσέτα, για να μην ξεραθεί, μέχρι να κρυώσει.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το «φτερό» (όχι με το σύρμα), προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά, μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία και μαλακιά ζύμη (χωρίς μίξερ μπορούμε να το πετύχουμε αυτό ανακατεύοντας με μια κουτάλα).
- Έπειτα τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου και, χρησιμοποιώντας ένα κορνέ, «κόβουμε» σε μικρά σου τη ζύμη. Εάν δεν διαθέτουμε κορνέ χρησιμοποιούμε δύο κουταλάκια του γλυκού.
- Με το ένα παίρνουμε λίγη από τη ζύμη και με το άλλο τη σπρώχνουμε στο αντικολλητικό χαρτί, έτσι ώστε να σχηματίσουμε μπαλάκι διαμέτρου 2-2,5 εκ.
- Ψήνουμε τα σου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200οC, για 30 με 40 λεπτά, μέχρι να πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. (Δεν ανοίγουμε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος και είναι προτιμότερο να ψήσουμε τα σου σε συμβατικό φούρνο, όχι σε αέρα).
- Αφήνουμε τα σου να κρυώσουν και να στεγνώσουν καλά και έπειτα τα γεμίζουμε με το παγωτό βανίλια.
- Τα διατηρούμε στην κατάψυξη, από την οποία τα βγάζουμε λίγα λεπτά πριν το σερβίρισμα.
Για τη σος:
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και τον καφέ.
- Πριν πάρει βράση το μείγμα, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και το αδειάζουμε στη σοκολάτα.
- Ομογενοποιούμε πολύ καλά τη σος με ένα μπλέντερ χειρός.
- Στη συνέχεια ανακατεύουμε τη σος κρατώντας τη πάνω από μπολ με πάγο, ώστε η θερμοκρασία της να πέσει πιο γρήγορα, και να αποκτήσει βελούδινη υφή.
- Αφήνουμε τη σος στο ψυγείο για ένα βράδυ.
Για το παγωτό βανίλιας:
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, τους σπόρους από το σχισμένο κλωναράκι βανίλιας και τη μισή ζάχαρη (200 γρ.), και την τοποθετούμε στη φωτιά. Σε άλλο σκεύος ανακατεύουμε την υπόλοιπη ζάχαρη με τους κρόκους.
- Αδειάζουμε το μείγμα των κρόκων σε αυτό του γάλακτος, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι η θερμοκρασία του μείγματος να φτάσει στους 84-85ºC (εάν δεν έχουμε θερμόμετρο, ελέγχουμε αν η κρέμα στέκεται ομοιόμορφα σε ένα κουτάλι).
- Κατεβάζουμε από την κατσαρόλα από τη φωτιά και αδειάζουμε το μείγμα σε άλλο σκεύος.
- Τοποθετούμε το σκεύος αυτό πάνω από παγάκια και ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να πέσει τελείως η θερμοκρασία του.
- Ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα ανακατεύοντας απαλά και αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα της αρεσκείας μας, την οποία τοποθετούμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 ώρες.
- Βγάζουμε από την κατάψυξη το παγωτό 10 λεπτά προτού σερβίρουμε.