ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης που τρώμε στο Καστελόριζο

Μια συνταγή από το περιοδικό Μίξερ

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Μπακλαβάς με φιστίκι Αιγίνης που τρώμε στο Καστελόριζο
© Άλκης Καλούδης

To περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα, όμως ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από την Ελλάδα και το νόστιμο φαγητό της και μας παρουσιάζει συνταγές με πρωταγωνιστή τοπικά προϊόντα από 30 γωνιές της χώρας μας. Ανάμεσά τους και αυτή η συνταγή για μπακλαβά με φιστίκι Αιγίνης που τρώμε στο Καστελόριζο. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ. 


Το Καστελόριζο έχει πολλές επιρροές από την Τουρκία κι έτσι δεν μπορούσα παρά να προτείνω έναν μπακλαβά.
Βάρος: 2 κιλά

Υλικά για μπακλαβά:

  • 40 φύλλα κρούστας
  • 400 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 300 γρ. φιστίκι Αιγίνης αλεσμένο σε σκόνη

Υλικά για το σιρόπι:

  • 650 γρ. ζάχαρη
  • 400 γρ. νερό
  • 100 γρ. γλυκόζη
  • Easy
  • 120+
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τον μπακλαβά:

  1. Βουτυρώνουμε ελάχιστα ένα ένα τα φύλλα κρούστας, έτσι ώστε να μπορούν να κολλήσουν μεταξύ τους, και απλώνουμε τα μισά σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 30x40 εκ.
  2. Ρίχνουμε το φιστίκι και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα.
  3. Στη συνέχεια τοποθετούμε το ταψί στο ψυγείο ώστε να παγώσουν τα φύλλα και να μπορέσουμε να χαράξουμε σε τετράγωνα κομμάτια.
  4. Περιχύνουμε με το υπόλοιπο βούτυρο και ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 150ºC για 1½-2 ώρες περίπου.

Για το σιρόπι: 

  1. Για να φτιάξουμε το σιρόπι, τοποθετούμε σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και βράζουμε για 3 λεπτά ακόμη από το σημείο βρασμού.
  2. Βγάζουμε τον μπακλαβά από τον φούρνο και σιροπιάζουμε με το ζεστό σιρόπι.
  3. Τέλος, βουτάμε το ταψί σε παγωμένο νερό και αφήνουμε να κρυώσει.

Μία συνταγή εμπνευσμένη από τους 30 προορισμούς της Aegean Airlines στην Ελλάδα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ