Στέλιος Παρλιάρος
1’
ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To ολοκαίνουργιο περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα ο Στέλιος Παρλιάρος, εμπνέεται από το αυγό, παρουσιάζοντάς μας αλμυρές και γλυκές συνταγές, ανάμεσά τους και αυτή η συνταγή για τάρτα λεμόνι. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.
Συνταγή για τάρτα λεμόνι από τον Στέλιο Παρλιάρο
© Άλκης Καλούδης
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη βάση:
- Κοσκινίζουμε χωριστά τις δύο ποσότητες αλευριού, τις οποίες θα προσθέσουμε κατόπιν διαδοχικά στη ζύμη.
- Αυτή είναι μια τεχνική για να μην «πέφτουν» τα τοιχώματα της τάρτας όταν την ψήνουμε.
- Ρίχνουμε τα 70 γρ. αλεύρι και όλα τα άλλα υλικά στο μίξερ κρατώντας στην άκρη τα 180 γρ. αλεύρι.
- Ζυμώνουμε τα υλικά έτσι ώστε να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε στο τέλος το υπόλοιπο αλεύρι.
- Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα και την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο 3 χιλ. το οποίο στρώνουμε σε φόρμα τάρτας 24 εκ. ή ατομικές φόρμες των 10 εκ.
- Ψήνουμε στους 220οC για 10 λεπτά και στους 160οC για άλλα 15 λεπτά έως ότου πάρουν χρυσαφί χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσουν.
Για την κρέμα λεμόνι:
- Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος.
- Ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τους κρόκους και το κορν φλάουερ.
- Πριν το γάλα πάρει βράση, παίρνουμε το 1/3 και το αδειάζουμε στο μείγμα των αυγών.
- Το ενσωματώνουμε στο υπόλοιπο μείγμα του γάλακτος που βράζει, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου η κρέμα κοχλάσει.
- Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον πολτό λεμονιού.
- Αδειάζουμε σε ένα καθαρό και κρύο σκεύος και σκεπάζουμε με μεμβράνη που να εφάπτεται στην επιφάνεια του μείγματος.
- Αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει πολύ καλά και έπειτα το ξαναχτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, έως ότου πετύχουμε μια λεία κρέμα.
- Γεμίζουμε την τάρτα.
- Βάζουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη κορνέ αστέρι, την ιταλική μαρέγκα και καλύπτουμε την κρέμα.
- Καίμε με φλόγιστρο και σερβίρουμε.