ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χριστουγεννιάτικο κέικ με δύο σοκολάτες, ξηρούς καρπούς και δαμάσκηνα

Τέλειο και για βασιλόπιτα!

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κέικ με δύο σοκολάτες, ξηρούς καρπούς και δαμάσκηνα

Από όλα τα κέικ μόνο αυτό μπορεί να ξυπνήσει στον ουρανίσκο σου τα Χριστούγεννα κάθε μέρα του χρόνου. Μπαχαρικό, πλούσιο, πορτοκαλένιο και υγρό, εθιστικό και πανεύκολο να το φτιάξεις. Επίσης, μπορεί να αντικαταστήσει την κλασική συνταγή μιας βασιλόπιτας.

Συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ με δύο σοκολάτες, ξηρούς καρπούς και δαμάσκηνα

Κέικ με δύο σοκολάτες, ξηρούς καρπούς και δαμάσκηνα
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδος λειωμένο
  • 250 γρ. ξερά δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 200 γρ. αμύγδαλα λευκά
  • 200 γρ. φουντούκια
  • 200 ml κονιάκ
  • 6 αβγά
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • Easy
  • 120+
  • Winter
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Μουλιάζουμε για 1 ώρα τα δαμάσκηνα στο κονιάκ.
  2. Τρίβουμε χοντρά στο μούλτι τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τις σοκολάτες.
  3. Στο τέλος, πολτοποιούμε στο μούλτι και το κονιάκ με τα δαμάσκηνα.
  4. Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει το μείγμα.
  5. Προσθέτουμε τα αβγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
  6. Ρίχνουμε το αλεύρι με τη μπέικιν και το ξύσμα μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα.
  7. Με μαρίζ, ανακατεύουμε στο μείγμα τα δαμάσκηνα με το κονιάκ, τις δύο σοκολάτες και τους ξηρούς καρπούς.
  8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
  9. Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα 30 εκ. ή τη στρώνουμε με βρεμένη λαδόκολα.
  10. Μεταφέρουμε το μείγμα και ψήνουμε για 1 ώρα.
  11. Ξεφορμάρουμε και αν θέλουμε πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Tip

*Αντί για κονιάκ μπορούμε να βάλουμε ρούμι ή ουίσκυ.

*Επειδή έχει βαριά υλικά αυτό το κέικ δεν φουσκώνει πολύ. Αλλά βγαίνει υγρό και ζουμερό, οπότε μην ξεγελαστείτε αν το δοκιμάσετε με πιρούνι και σας βγει υγρό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ