ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ο κουραμπιές και τα μυστικά του

Μια συνταγή με οικογενειακή ιστορία

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο κουραμπιές και τα μυστικά του

Δύο είναι τα μυστικά του κουραμπιέ: το αληθινό, καλό βούτυρο, αγελαδινό για πιο πασπαρτού αποτέλεσμα ή αιγοπρόβειο για δυνατές συγκινήσεις. Και το υπομονετικό, καλό χτύπημα του βούτυρου με τη ζάχαρη. Και μια συνταγή με οικογενειακή ιστορία, όπως η παρακάτω.

Συνταγή για τον τέλειο κουραμπιέ

Ο κουραμπιές και τα μυστικά του
  • 500 γρ. αγελαδινό βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κρόκοι αβγών
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ. μπέικιν
  • 2 φλ. αμύγδαλα με τη φλούδα
  • 1 φλ. του καφέ λικέρ μαστίχα ή κονιάκ
  • 650 γρ. άχνη για το άχνισμα
  • Easy
  • 90
  • Winter
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά ή στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200, καβουρδίζουμε το αμύγδαλο.
  2. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ, για 15 λεπτά. Είναι σημαντικό να τηρήσετε το χρόνο γιατί όλη η επιτυχία του κουραμπιέ κρίνεται σ'αυτό το χτύπημα.
  3. Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
  4. Ρίχνουμε τη βανίλια, τη μπέικιν και τη μαστίχα ή το κονιάκ και ανακατεύουμε.
  5. Εκτός μίξερ, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή ακόμη καλύτερα με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.
  6. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  8. Στρώνουμε με χαρτί το ρηχό ταψί του φούρνου. (Θα χρειαστούν δυό ταψιά).
  9. Πλάθουμε κουραμπιεδάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού. Πιέζουμε λίγο την κορυφή τους ή δίνουμε σχήμα με γιορτινά κουπ-πατ σε σχήμα έλατου ή αστεριού.
  10. Αφήνουμε μικρή απόσταση ανάμεσα στους κουραμπιέδες και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Δεν θέλουμε να ροδίσουν πολύ. Μην ξεγελαστείτε! Στο φούρνο οι κουραμπιέδες μοιάζουν άψητοι αλλά μόλις κρυώσουν στερεοποιούνται.
  11. Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν.
  12. Τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους βουτάμε πιέζοντας με τα δάχτυλά μας μέσα στην άχνη ζάχαρη, σε μια μεγάλη λεκάνη.
  13. Τους στρώνουμε σε στρώσεις σε πιατέλα και τους αχνίζουμε επιπλέον με το σουρωτήρι του τσαγιού.

ουραμπιέδες με σοκολάτα: θα λιώσουμε 600 γρ. κουβερτούρα σε μπεν μαρί και με μια τσιμπίδα θα βουτήξουμε τον κάθε κουραμπιέ στη σοκολάτα. Απλώνουμε σε λαδόκολα και αφήνουμε να κρυώσουν.

*Αν κάνουμε τους κουραμπιέδες στο κλασικό μέγεθος, θα αφήσουνε ολόκληρο το αμύγδαλο. Αν τους κάνουμε μπουκίτσες, θα το σπάσουμε στο μούλτι.

*Το βούτυρο είναι το πιο σημαντικό στον κουραμπιέ: αν σας αρέσει, να βάλετε πρόβειο, για δυνατή γεύση. Το αγελαδινό, πιο ήπιο, ταιριάζει σε όλα τα γούστα. Για ακόμη ηπιότερη γεύση, βάλτε μισό βούτυρο μισό ηλιέλαιο.

*Προαιρετικά, χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι.

*Αν δεν μας αρέσει το ανθόνερο, το αντικαθιστούμε με κονιάκ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ