Δύο είναι τα μυστικά του κουραμπιέ: το αληθινό, καλό βούτυρο, αγελαδινό για πιο πασπαρτού αποτέλεσμα ή αιγοπρόβειο για δυνατές συγκινήσεις. Και το υπομονετικό, καλό χτύπημα του βούτυρου με τη ζάχαρη. Και μια συνταγή με οικογενειακή ιστορία, όπως η παρακάτω.
Συνταγή για τον τέλειο κουραμπιέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε αντικολλητικό τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά ή στο φούρνο για 10 λεπτά στους 200, καβουρδίζουμε το αμύγδαλο.
- Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη στο μίξερ, για 15 λεπτά. Είναι σημαντικό να τηρήσετε το χρόνο γιατί όλη η επιτυχία του κουραμπιέ κρίνεται σ'αυτό το χτύπημα.
- Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ρίχνουμε τη βανίλια, τη μπέικιν και τη μαστίχα ή το κονιάκ και ανακατεύουμε.
- Εκτός μίξερ, προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, και ανακατεύουμε με σπάτουλα ή ακόμη καλύτερα με το χέρι, μέχρι να πάρουμε μια μαλακιά ζύμη.
- Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και ανακατεύουμε απαλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Στρώνουμε με χαρτί το ρηχό ταψί του φούρνου. (Θα χρειαστούν δυό ταψιά).
- Πλάθουμε κουραμπιεδάκια στο μέγεθος ενός καρυδιού. Πιέζουμε λίγο την κορυφή τους ή δίνουμε σχήμα με γιορτινά κουπ-πατ σε σχήμα έλατου ή αστεριού.
- Αφήνουμε μικρή απόσταση ανάμεσα στους κουραμπιέδες και ψήνουμε για 20-25 λεπτά. Δεν θέλουμε να ροδίσουν πολύ. Μην ξεγελαστείτε! Στο φούρνο οι κουραμπιέδες μοιάζουν άψητοι αλλά μόλις κρυώσουν στερεοποιούνται.
- Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν.
- Τους ραντίζουμε με ανθόνερο και τους βουτάμε πιέζοντας με τα δάχτυλά μας μέσα στην άχνη ζάχαρη, σε μια μεγάλη λεκάνη.
- Τους στρώνουμε σε στρώσεις σε πιατέλα και τους αχνίζουμε επιπλέον με το σουρωτήρι του τσαγιού.
*Κουραμπιέδες με σοκολάτα: θα λιώσουμε 600 γρ. κουβερτούρα σε μπεν μαρί και με μια τσιμπίδα θα βουτήξουμε τον κάθε κουραμπιέ στη σοκολάτα. Απλώνουμε σε λαδόκολα και αφήνουμε να κρυώσουν.
*Αν κάνουμε τους κουραμπιέδες στο κλασικό μέγεθος, θα αφήσουνε ολόκληρο το αμύγδαλο. Αν τους κάνουμε μπουκίτσες, θα το σπάσουμε στο μούλτι.
*Το βούτυρο είναι το πιο σημαντικό στον κουραμπιέ: αν σας αρέσει, να βάλετε πρόβειο, για δυνατή γεύση. Το αγελαδινό, πιο ήπιο, ταιριάζει σε όλα τα γούστα. Για ακόμη ηπιότερη γεύση, βάλτε μισό βούτυρο μισό ηλιέλαιο.
*Προαιρετικά, χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα στο μούλτι.
*Αν δεν μας αρέσει το ανθόνερο, το αντικαθιστούμε με κονιάκ.