ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γλυκιά κολοκυθόπιτα με πετιμέζι

Με τη συνταγή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Νέας Αρτάκης

Ελένη Ψυχούλη
Ελένη Ψυχούλη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυκιά κολοκυθόπιτα με πετιμέζι

Η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων που φτιάχνεται με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στη Θεσσαλία, το Πήλιο και σχεδόν όλη την Ελλάδα. Αυτή η συνταγή που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της Νέας Αρτάκης, είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει.

Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα με πετιμέζι

Συνταγή για γλυκιά κολοκυθόπιτα με πετιμέζι
  • 2 κιλά κίτρινη κολοκύθα
  • 3 κ.σ. ξερό δυόσμο
  • 200 γρ. ξανθιά σταφίδα
  • 300 γρ. ανάλατη μυζήθρα ή ανθότυρο
  • 1 ποτήρι πετιμέζι
  • 1 ποτήρι φρυγανιά τριμμένη
  • 1 κ.σ. κανέλα και γαρίφαλο μαζί
  • 500 γρ. φύλλο κρούστας
  • 1 ποτήρι καρύδια κοπανισμένα
  • ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • Easy
  • 120+
  • Winter
  • Γλυκά - Επιδόρπια
  • ελληνική κουζίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Κόβουμε την κολοκύθα σε φέτες όπως το πεπόνι, αφαιρούμε τα κουκούτσια, τη βάζουμε σε ταψί και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς, περίπου μισή ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Την καθαρίζουμε, τη βάζουμε σε σουρωτήρι, πιέζουμε και την αφήνουμε 15 λεπτά να στραγγίσει τα υγρά της.
  3. Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε την κολοκύθα, το δυόσμο, τη σταφίδα, τη μυζήθρα, το πετιμέζι, τη φρυγανιά και τα κανελογαρύφαλα.
  4. Λαδώνουμε ένα μέτριο ταψί, στρώνουμε 4 φύλλα, αφού τα λαδώσουμε το καθένα ξεχωριστά και το πασπαλίσουμε με τριμμένο καρύδι.
  5. Απλώνουμε τη μισή γέμιση, σκεπάζουμε με δυό λαδωμένα φύλλα και πασπαλισμένα με καρύδια.
  6. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση, σκεπάζουμε με 4 φύλλα, επίσης λαδωμένα χωριστά και πασπαλισμένα με καρύδι.
  7. Λαδώνουμε την επιφάνεια, χαράζουμε σε κομμάτια και ψήνουμε μέχρι να ροδίσει το φύλλο, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει.

την παραδοσιακή συνταγή βάζουν και ένα κρεμμύδι, αφού το σοτάρουν με ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. Δοκιμάστε το: ακούγεται περίεργο αλλά δεν το καταλαβαίνεις στη γεύση και δίνει απίθανη νοστιμιά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ