ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Stollen από τον Στέλιο Παρλιάρο

Μια συνταγή από το περιοδικό Μίξερ με τον Στέλιο Παρλιάρο

Στέλιος Παρλιάρος
Στέλιος Παρλιάρος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Stollen από τον Στέλιο Παρλιάρο
© Άλκης Καλούδης

Το ολοκαίνουργιο περιοδικό Μίξερ από τον Στέλιο Παρλιάρο κυκλοφορεί μια φορά το μήνα μαζί με την ATHENS VOICE, και είναι συλλεκτικό. Κάθε τεύχος θα είναι αφιερωμένο και σε ένα διαφορετικό υλικό. Για αυτό το μήνα ο Στέλιος Παρλιάρος εμπνέεται από το βούτυρο, παρουσιάζοντάς μας αλμυρές και γλυκές συνταγές, ανάμεσά τους και αυτή η συνταγή για stollen. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλο το τεύχος πατώντας εδώ.

Υλικά για 15 άτομα

Υλικά για stollen: 

  • 250 γρ. αλεύρι σκληρό (για ψωμί)
  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. μπείκιν πάουντερ
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη
  • 2 αυγά
  • 250 γρ. cottage cheese Arla στραγγισμένο
  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • ½ κ.γ. αλάτι
  • 150 γρ. βούτυρο Lurpak σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20-30 γρ. μαύρο ρούμι
  • 100 γρ. σταφίδες
  • 100 γρ. cranberries
  • 100 γρ. ξερά φρούτα ψιλοκομμένα

Υλικά για την επικάλυψη: 

  • 100 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη
  • Easy
  • 75
  • 15 Μερίδες
  • All
  • Γλυκά - Επιδόρπια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα δύο αλεύρια και το μπέικιν πάουντερ, αφού πρώτα τα έχουμε κοσκινίσει.
  2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το αμύγδαλο και ανακατεύουμε.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το cottage cheese, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το βούτυρο και το ρούμι, και χτυπάμε στο μίξερ (με το φτερό) έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά και δημιουργηθεί μία μαλακή ζύμη.
  4. Έπειτα προσθέτουμε τις σταφίδες, τα cranberries και τα ψιλοκομμένα φρούτα. Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια απλώνουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο σχήμα διαστάσεων 30x25 εκ.
  5. Παίρνουμε τη μία μακριά πλευρά της ζύμης και τη διπλώνουμε απαλά προς την άλλη αφήνοντας περιθώριο περίπου 5 εκατοστών για να δημιουργήσουμε το σχήμα του stollen.
  6. Σε μία λαμαρίνα του φούρνου απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε το stollen.
  7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο, έως ότου το γλυκό αποκτήσει σκούρο χρυσό χρώμα.
  8. Βγάζουμε το γλυκό από τον φούρνο και το περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
  9. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ